Afacere profitabila. Tanarul care vinde capsuni uriase: un fruct poate cantari si 200 de grame! Cum a inceput totul

Publicat: 13 iun. 2017, 15:37 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Un tânăr întreprinzător a pus pe picioare o afacere profitabilă, cultivând căpşuni uriaşe. Parfumatele fructe ajung să atingă uneori greutate unui măr. Soiurile premium, produse la 28 de km de Timişoara, în localitatea Cenei, sunt vândute în supermarket-uri sau direct particularilor.
 Adrian Vălcăneanţ, de 33 de ani
Adrian Vălcăneanţ, de 33 de ani

Deosebit de dulci, cu arome de vanilie şi ananas, soiurile de căpşuni fac furori printre consumatori. O plantă ajunge să producă până la 1,2-1,3 kg în medie de fructe. Adrian Vălcăneanţ, de 33 de ani, a riscat şi a câştigat pariind pe căpşuni. Răsadurile au fost cumpărate din Italia, iar afacerea a început timid în 2011 când a cultivat 1.000 de mp în curtea casei de la ţară pe care o au în proprietate părinţii săi.

Tânărul, absolvent de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale la Timişoara, în 2006, a lucrat timp de 9 ani în învăţământ, unde a predat ştiinte socio-umane. Deşi era pasionat de ceea ce făcea, iar cursurile ţinute în faţa elevilor îi dădeau energia de zi cu zi a decis să se retragă şi să investească pe cont propriu, convins fiind că ar putea fi o variantă profitabilă.

 

„Am predat la licee din Timişoara, am renunţat din imposibilitate de progres financiar, trebuia să fac ceva cu viaţa mea, nu poti trăi cu 200 de euro. E o afacere mică, de familie, la care ma ajută şi părinţii mei, iar în perioada culesului încă două, trei persoane. Îmi place ceea ce fac, sunt multe satisfacţii atunci când totul iese din mâinile tale. A fost o provocare pentru a mă convinge că pot mai mult. Am investit puţin, în jur de 5.000 de lei, în 2011, când am început afacerea. Pe parcurs am citit, am învăţat şi m-am documentat pentru a îngriji cum se cuvine plantele. Contează foarte mult acest aspect, pentru că altfel dai greş. A fost dificil să adaptezi nişte soiuri aduse din străinătate”, povesteşte tânărul, potrivit Adevarul.

Începutul a fost greu, însă nu imposibil. Iniţial, a plantat 2.500 de fire sub cerul liber, iar pe parcurs a prins curaj şi a început să mărească suprafaţa. Pentru a face faţă tuturor problemelor din domeniul agricol, Adrian a învătat ca la şcoala agronomie timp de 2-3 ani. Acum el se ocupă de fertilizare, de irigaţii la cultură, plantat, săpat, rărit, îngrijiti cultura, tot ceea ce implică lucrările necesare.

Soiurile pe care le cultivă sunt de lux: Asia, cu fructe foarte dulci şi aromare, Thutop, căpşuni premium, cu aromă de vanilie şi ananas. După doi ani de la plantare, răsadul atinge maturitatea şi face fructe o signură dată pe an. Plantele au cicluri de 3 ani, după această perioadă cultura se desfiinţează, se prelucrează solul şi apoi se pun din nou plante. Chiar dacă munceşte din greu, Adrian nu se lasă descurajat. A întâmpinat dificultăţi, dar nu a cedat.

Publicat: 13 iun. 2017, 15:37 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă