Sarbatoare mare joi. Ce sfant sarbatoresc romanii

Publicat: 10 ian. 2018, 12:39 Autor: D. C. Life

Sfântul Teodosie, sarbatorit de romani! Acesta s-a nascut in satul Mogarisos, regiunea Capadociei, estul Turciei de azi. A provenit dintr-o familie de credinciosi si cucernici. Tatal lui era Proeresie si mama lui Evloghina. A mers la marele Simeon Stalmnicul de la care a invatat inclinarea spre viata imbunatatita.

Sfântul Teodosie a ajuns la Ierusalim unde s-a inchinat la toate locurile sfinte din evanghelii. A ramas un timp in comunitatea monastica dintre Betleem si Ierusalim. Acolo a stat sub aripa pustnicului Longhin. Dupa o perioada alaturi de el, Sfântul Teodosie s-a retras intr-o pestera.

A stat acolo, langa Betleem, o jumatate de veac. S-a hranit doar cu legume si ierburi salbatice. Datorita stilului sau de viata, multi ucenici se aduna in jurul lui.

Sfântul Teodosie, sarbatorit de romani!

Sfântul Teodosie, sarbatorit de romani!Sfântul Teodosie ridica, ulterior, o manastire in apropierea pesterii in care a locuit. Acolo pune bazele vietii monahale de obste. De acolo si-a primit numele de ‘incepator al vietii de obste’. Sfântul Teodosie a fost un oponent inflacarat al ereziei monofizite.

După predica de la amvonul Bisericii Sfântului Mormânt, la rugămințile călugărilor palestinieni, împăratul Anastasius I, îl suspendă temporar. Dar a fost sustinut in continuare de marile personalitati ale vietii bisericesti ca Felix IV al Romei și patriarhul Efrem al Antiohiei.

Sfântul Teodosie, sarbatorit de romani!Spre sfarsitul vietii, Sfântul Teodosie a fost chinuit de o boala dureroasa. Dar a suportat cu stoicism. Inainte de a muri, Sfântul Teodosie a chemat trei episcopi apropiati langa el. Le-a spus ca va muri si, dupa 3 zile, s-a stins din viata.

Trupul lui a fost ingropat in pestera in care si-a inceput ostenirile ascetice. Apoi mormantul a fost transferat in manastirea pe care Sfântul Teodosie a ridicat-o in timpul vietii.

Sursa: calendarulortodox.ro

Publicat: 10 ian. 2018, 12:39 Autor: D. C. Life
Pe aceeași temă
×