Povestea lui Samoil Marza, singurul om care a schimbat istoria Romaniei! Este autorul singurelor fotografii de la Marea Unire din 1 decembrie 1918. Ce s-a intamplat cu el la scurt timp

Publicat: 08 ian. 2018, 13:57 Autor: Echipa Ciao.ro Life

Putini stiu ca singurele fotografii care se pastreaza din timpul evenimentelor de la 1 decembrie 1918 au fost realizate de Samoil Marza. El avea 32 de ani, iar cu doar cateva zile inainte se  intorsese din razboi. Mai mult de atat, pentru a ajunge la Alba Iulia, el a carat aparatul foto pe bicicleta, 11 kilometri.

Samoil Marza a realizat cinci fotografii cu aspecte de  la Marea Adunare Nationala, dintre care trei cu multimile venite si doua cu tribunele oficiale la care a fost citit actul Unirii in fata Marelui Sfat National si a poporului de catre dr. Aurel Vlad si episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.

De asemenea, in ziua respectiva a mai realizat patru fotografii: una cu stegarul Ion Arion si trei cu delegatia din satul natal, inainte de plecarea spre Alba Iulia. Istoricul Liviu Zgarciu sustine ca Samoil a ajuns fotograful Unirii dintr-o intamplare, datorita faptului ca fotograful Arthur Bach, angajat oficial nu s-a prezentat pentru a face fotografii. Chiar inainte cu patru zile de 1 decembrie 1918, Samoil Marza s-a intors in satul natal, Galtiu. El fusese trimis pe frontul din Italia. Apoi, in dimineata zilei de 1 decembrie, a mers si el catre Alba Iulia, dupa ce a facut 3 fotografii cu satenii care mergeau la Marea Adunare Nationala.

Samoil Marza s-a nascut la 18 septembrie 1886. In ultimii ani de viata, el a trait in saracie, fiind nevoit in anumite momente sa-si vanda chiar si cliseele pe care  imortalizase evenimente istorice importante. Fotografiile lui Samoil Marza au ajuns celebre, insa sunt putini cei care isi mai aduc aminte de el.  Pe monumentul funerar de la capataiul marelui fotograf se pot vedea una dintre celebrele fotografii ale acestuia de la 1 decembrie 1918, dar si somatiile lipite de administratorii cimitirului, prin care se cere exhumarea pentru neplata taxei de concesiune.

Cum si-a achizitionat aparatul de fotografiat care l-a facut celebru

Se spune ca si aparatul care a imortalizat Unirea are o poveste interesanta.

”A fost cumparat, conform relatarii mai tarzii a sotiei fratelui lui Marza: Soacra si mama lui Samoil Marza a vandut o parachie de boi si o dat bani la Samoila ca sa isi cumpere aparat de fotografiat”, se arata in scrierile istorice.

De cele mai multe ori s-a pus intrebarea de ce a realizat doar 5 fotografii la Marea Unire: ‘‘Tehnica pe care o detinea era destul de greu de manevrat,  acesta fiind si unul dintre motivele pentru care a realizat doar cinci poze pe Platoul Romanilor, locul unde se adunase multimea de 1 decembrie: aparatul, trepiedul, cliseele pe sticla erau foarte grele si prin urmare dificil de mutat dintr-un loc in altul”.

Samoilă Mârza a reuşit, de-a lungul timpului, să imortalizeze evenimente istorice importante, precum vizita Regelui Ferdinand I din anul 1919 de la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni, încoronarea Regelui Ferdinand I cu Regina Maria, în 22 octombrie 1922, la Alba Iulia, sau în 1928 – manifestările organizate la Alba Iulia pentru a marca împlinirea a zece ani de la Marea Unire.

In 1919, Samoil Marza si-a publicat fotografiile intr-un album intitulat Marea Adunare de la Alba Iulia in chipuri. Albumul a fost prezentat de delegatia romana si la Conferinta de pace de la Versailles, pentru ca aliatii sa vada clar sustinerea populara de care s-a bucurat evenimentul de la Alba Iulia.

Aparatul se afla si astazi la Muzeul Unirii din Alba Iulia, achizionat chiar in 1967 direct de la Samoila. Cu banii pe care i-a castigat atunci, Samoila planuia sa isi cumpere un aparat modern, cu care voia sa faca poze la evenimentul ce urma. Nu a mai apucat, el decedand pe 19 decembrie 1967.

Sursa: mediafax, jurnalul.ro

Publicat: 08 ian. 2018, 13:57 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă
×