Una dintre cele mai des intalnite probleme atunci cand vine vorba de odihna e insomnia. Cei care nu reusesc sa adoarma in 45 de minute, seara, se confrunta in mod clar cu aceasta tulburare.
Specialistii care au studiat acest fenomen au fost de parere ca una dintre cauzele care declanseaza insomnia ar fi si stresul acumulat pe timpul zilei. In timp, insa, aceasta dereglare se poate transforma in alte probleme de sanatate, mult mai grave.
Cand nu ne odihnim asa cum trebuie, automat scade si sistemul imunitar, lasand cale libera infectiilor de tot tipul, dar si bolilor la nivelul rinichilor, ficatului sau inimii.
Daca vrei sa te asiguri ca vei avea parte de un somn odihnitor, asa cum o recomanda medicii, exista cateva metode simple, dar ceva mai neobisnuite, prin care poti combate rapid insomnia.
O prima metoda care poate fi pusa usor in practica ar fi ca in momentul in care mergem la culcare sa ne gandim si sa vizualizam locurile preferate pe care le-am vizitat pana acum. Astfel de ganduri vor oferi o stare de liniste, iar insomnia va disparea intr-un timp record.
Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford a demonstrat ca persoanele care sufera de insomnie si isi imagineaza scene relaxante adorm in doar 20 de minute fata de cei care nu se gandesc la nimic.
O alta solutie in combaterea starii de insomnie ar fi sa mancam putina miere chiar inainte de culcare. O lingurita e suficienta si va face ca problemele cu somnul sa dispara. Asta deoarece mierea contine zaharuri naturale, dar si glicogen.
Desi ar putea parea putin ciudat, si daca ne fortam sa ramanem treji ar putea influenta cat de repede adormim. Metoda stranie a fost studiata de catre cei de la Universitatea din Glasgow.
Explicatia o reprezinta faptul ca dispare stresul pe care il avem atunci cand ne gandim ca trebuie sa adormim cat mai repede. Si daca mancam friptura sau preparate pe baza de carne de curcan, la cina, ne putem asigura un somn rapid si odihnitor.
Acest tip de carne contine un aminoacid care sintetizeaza proteinele. Totodata, este secretata si serotonina, cunoscuta drept „hormonul fericirii”.
(sursa: express.co.uk)