Medicament pentru numeroase afectiuni, hreanul nu este insa pentru toata lumea. Beneficiile sale terapeutice se pot intoarce impotriva noastra si ne pot pune viata in pericol, daca il consumam in exces. Hreanul este considerat un antibiotic natural, dar si un afrodisiac la indemana oricui. Cu toate acestea, persoanele care sufera de boli cardiace ale aparatului digestiv trebuie sa stea departe de hrean.
In Antichitate, hreanul era folosit impotriva durerilor de cap, racelilor, dar si in preparate culinare, insa si in ritualuri de tamaduire. Este de doua ori mai bogat in vitamina C decat lamaile, contine vitamina B, potasiu, calciu, fier si fosfor. De la hrean folosim radacina care se poate consuma cruda, rasa, in salate sau diverse preparate, sub forma de tinctura sau otet in hrean.
Medicament pentru bronsite. Hreanul se recomanda in tratamentul bronsitei cronice si in afectiunile cailor respiratorii.
Pansament pentru stomac. Digestia lenta si gastrita hipoacida se trateaza in mod eficient cu cate doua-trei linguri de hrean ras, care se consuma in timpul meselor principale.
Trateaza durerile dentare si racelile. Durerile de cap, cele dentare, dar si racelile se pot vindeca mai usor cu ajutorul hreanului. Cand te doare un dinte, aplici un tampon cu aceasta solutie pe locul dureros. Sucul de hrean cu miere este util in calmarea tusei, in timp ce durerile de cap trec si daca aplici pe frunte o cataplasma din hrean ras.
Amelioreaza durerile reumatice. Durerile reumatismale pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor pe baza de hrean. Poti apela la otetul din hrean, pe care il poti prepara lasand la macerat un pumn de radacina rasa, pentru care torni un litru de otet de vin. Agiti in fiecare zi, iar dupa ce trec sapte zile, il strecori.
Sursa: doctorulzilei.ro.