Medicul Vlad Ciurea a dezvăluit ce efecte are rugăciunea asupra creierului, dar și a întregului organism. Puțini sunt cei care știu despre aceste beneficii.
Vlad Ciurea a vorbit, recent, despre impactul pe care îl are rugăciunea asupra creierului. Sistemul nervos, inclusiv cel autonom, care reglează funcțiile involuntare ale corpului, precum respirația și ritmul cardiac, este afectat de rugăciune.
Starea de rugăciune profundă poate oferi relaxare, dar poate duce și la schimbări în activitatea cerebrală. Atunci când se roagă, oamenii au parte de beneficii spectaculoase.
“Rugăciunea are un efect total asupra creierului. E un tablou foarte frumos cu Fecioara Maria care se roagă. Rugăciunea înseamnă ținuta, harul celui care se roagă, mâinile încrucișate, capul ridicat în sus către Ființa Supremă. O rogi (n.r. Ființa Supremă) să îți dea sănătate, să te binecuvânteze, să îți binecuvânteze casa, să te ajute. Îl implore să fie totul bine. Aceasta este rugăciunea. Rugăciunea intră din creier în întreg organismul. Rugăciunea se desfășoară din creier și deschide anumite porți, ecluze în tot sistemul endocrin. Toate activitățile organismului pornesc. Rugăciunea este benefică pentru organism”, a explicat acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea pentru DCmedical.ro.
Meditația și rugăciunea au fost asociate cu schimbări în cortexul prefrontal, adică zona creierului asociată cu luarea de decizii, precum și cu gestionarea emoțiilor. În plus, rugăciunea poate să influențeze și eliberarea de substanțe chimice în creier, precum endorfinele și serotonina, asociate cu fericirea și cu starea de bine.
Prof. Dr. Vlad Ciurea este un adept al alimentației sănătoase și obișnuiește să tragă adesea semnale de alarmă cu privire la efectele negative pe care hrana, dar și alte obiceiuri nocive le au atât asupra creierului nostru, cât și asupra întregului organism.
Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă asupra unui obicei la care românii ar trebui să renunțe. Este vorba despre certuri. În timpul unei altercații, organismul nostru suferă modificări devastatoare. Iar printre acestea se numără creșterea tensiunii nervoase, care poate duce la accidentul vascular cerebral.
”De la ceartă crește tensiunea nervoasă, poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv. Este adevărat. Un număr de vase cerebrale, în tensiune din cauza activității de supărare, ceartă, furie, se pot închide și dau accident vascular cerebral mai ales dacă persoana este și diabetică și hipertensivă și cu un colesterol crescut”, a explicat doctorul la DC MEDICAL.
Potrivit studiilor, în țara noastră mor anual 55.000 de români din cauza unui accident vascular cerebral ischemic, 7.500 din cauza unui AVC hemoragic, iar 1.500 din cauza unei hemoragii subarahnoidiene.
SURSA FOTO: Social Media