Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii încep deja să-și facă cumpărăturile necesare. Pe lângă bradul de Crăciun însă, în casă trebuie neapărat să avem și o plantă care aduce bunăstare și prosperitate.
Planta care nu ar trebui să lipsească din casă în preajma sărbătorilor de iarnă este Crăciunița. Dacă te întrebi de unde provine numele de Crăciuniță, află că există o legendă care pornește din Mexic. Se spune că era o fată săracă pe nume Pepita, care nu avea niciun cadou pe care să i-l ofere pruncului Iisus la slujba de Crăciun.
Pepita nu a știut ce să ofere, așa că a cules câteva buruieni de pe marginea drumului, a făcut un buchet și apoi a intrat în biserică. A îngenuncheat și a pus buchetul lângă scena Nașterii Domnului. Dintr-odată, buchetul de buruieni a înflorit, uimind pe toată lumea cu florile sale mari și roșii. Cei prezenți erau convinși că tocmai au fost martorii unui miracol și de atunci i-a rămas numele de „Flores de Noche Buena” (în română, Floarea Nopții Sfinte sau Crăciunița).
Forma florilor și a frunzelor de Crăciuniță seamănă cu o stea și din acest motiv este asociată cu Steaua de la Betleem, care i-a condus pe cei trei magi către Iisus. Frunzele roșii simbolizează sângele lui Hristos, iar cele albe – puritatea lui.
„Se spune că bradul trebuie să fie în casă, iar Crăciuniţa este a doua. Bradul este magia sărbătorii, este simbolul sărbătorii. La mine este o tradiţie şi bradul se face astăzi, pe 24 decembrie. Nu se face bradul înainte. Măcar o crenguţă. Ceva pe uşă, ceva tot trebuie să fie. Floarea Crăciunului este o altă plantă şi este la modă acum. Se poate dărui cu toată dragostea. Vâscul este din tradiţia noastră şi aduce abundenţă.
Mai există o plantă care are nişte pomişoare roşii. La noi se pune această plantă tot pentru abundenţă şi noroc. Era planta care era mereu de Crăciun, pusă pe masă, pusă într-o vază. Era pentru prosperitate. De obicei, Crăciuniţa nu înfloreşte decât în perioada Crăciunului. Ştie Universul cum să le facă. Noi suntem mici şi neputincioşi”, a dezvăluit Lidia Fecioru.
Dacă vrei să te bucuri de Crăciuniță în perioada sărbătorilor, este mai ușor să o achiziționezi de la o florărie sau de la un magazin. La ce trebuie să fii atent:
pentru că planta este sensibilă la frig, asigură-te că a fost depozitată într-un spațiu cald;
florile mici ar trebui să aibă o culoare galben-verzuie și să nu fie înflorite sau căzute;
nu achiziționa o plantă care are frunzele zgâriate sau maronii.
Deoarece Crăciunițele cresc predominant în America Centrală, ele sunt obișnuite să primească mult soare și să nu fie expuse la vânt puternic. Iată câteva sfaturi:
temperatura din cameră trebuie să fie între 16 și 22 de grade Celsius;
planta nu trebuie să stea lângă calorifer, lipită de un geam rece sau în locuri unde bate vântul;
în timpul zilei, Crăciunița trebuie să primească lumină indirectă de la soare;
încearcă să nu schimbi locul plantei foarte des, astfel încât să nu fie expusă la schimbări bruște de temperatură.
SURSA FOTO: Social Media