Leziune de cartilaj – Condropatia. Simptome și tratament

Publicat: 16 iun. 2023, 20:44 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Leziune de cartilaj - Condropatia. Simptome și tratament

Condropatia este, din punct de vedere medical, o leziune de cartilaj, afecțiune frecventă care poate apărea în urma unui traumatism sau din cauza unor boli degenerative articulare.

Condropatia este de patru tipuri: scămoșare, fisuri superficiale, fisuri profunde, cu profunzime de sub 75% din grosimea cartilajului, fără os expus, expunerea osului subcondral.

„Condropatia este o afecțiune articulară care poate să apară la orice vârstă, desigur, natura ei este diferită. Cel mai frecvent simptom este durerea, însă pot apărea, desigur, hidartroza, inflamația, cracmentele și blocajul articular.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Factorii de risc care determină apariția condropatiei

1. Vârstă tânăra. În perioada de creștere, pot apărea dezechilibre temporare la nivelul musculo-scheletal
2. Masă musculară mai mică și „unghiul Q” mai mare fac că această afecțiune să fie mai des întâlnită la femei decât la bărbați
3. Unele sporturi – atletism, ciclism, canotaj, tenis, fotbal – practicate intensiv sunt un factor de risc
4. Gonartroza favorizează apariția condropatiei

De asemenea, între cauzele comune ale condropatiei se numără:

1. Traumatisme majore (accidentări sportive sau rutiere)
2. Uzarea articulației în cazul sportivilor
3. Degenerarea articulației în cazul vârstnicilor (artroză femuro-patelară)
4. Hiperlaxitatea ligamentelor genunchiului

„Atunci când vorbim despre condropatie avem două tipuri de tratament: unul conservator și altul chirurgical, fiecare determinate de gradul de afectare a cartilagiului.”, continuă medicul ortoped.

Tratamentul conservator al condropatiei are loc atunci când simptomele sunt moderate și se bazează pe protocolul RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation): odihnă, gheață, compresie și ridicare membru afectat deasupra nivelul inimii. S

„Pentru condropatie se poate adiministra tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene. În anumite cazuri se poate recomanda fizioterapie și scăderea greutății corporale.”, explică dr. Tarek Nazer.

Dacă vorbim despre tratamentul chirurgical, indicațiile terapeutice respectă, de asemenea, gradul de afectare.

În cazul leziunilor de grad I-II, tratamentul este chirurgical artroscopic prin care se stabilizează leziunile condrale, mecanic și termic astfel încât lichidul sinovial să nu mai poată pătrunde în fisurile din cartilaj .
În leziunile de cartilaj este de grad II-IV, este nevoie de reconstrucție condrală. Dacă suprafața afectată este mai mică de 1cm2 se practică tehnica prin microfracturi. Această tehnică se poate efectua într-o singură etapă. Pacientul nu se poate sprijini pe piciorul operat o perioadă de timp, perioadă determinată de localizarea condropatiei (leziunii de cartilaj). Dacă suprafața defectului de cartilaj este mai mare de 1cm2 – 1,5cm2, se recomandă alte tehnici de reconstrucție: mozaicoplastie, implantare de matrice condrală, implantare de condrocite autologe (ACI) și MACI.

Protocol de recuperarea medicală

Recuperarea medicală, in cazul condropatiei genunchiului, implică și protocol elaborat de fizioterapie și kinetoterapie.

Fizioterapie

Fizioterapia este o metodă de tratament care foloseste agenți fizici (căldură, lumină, electricitate, unde magnetice sau unde mecanice), cu scopul de a ameliora disconfortul, de a preveni sau trata afecțiunile ortopedice, reumatologice. Beneficiile acestei metode de tratament includ:

1. Sporirea mobilității articulațiilor;
2. Stimularea circulației sangvine;
3. Ameliorarea inflamațiilor rezultate în urma traumatismelor;
4. Relaxarea genunchiului;
5. Favorizarea drenajului limfatic;
6. Tonifierea pielii.

Kinetoterapie

Kinetoterapia presupune terapia prin mișcare. Se mai numește și gimnastică medicală, sau de recuperare. Kinetoterapia presupune exerciții fizice, care au grade diferite de complexitate. Scopul kinetoterapiei este acela de a menține sau îmbunătăți starea de sănătate a pacientului, de a ajuta la recuperarea funcțiilor organismului, în condițiile în care acestea au fost pierdute în urma dezvoltării anumitor boli.

Exercitiile kinetoterapeutice se adaptează în functie de necesitățile pacientului, de vârstă, afecțiune, stil de viață, activitățile desfășurate. Kinetoterapia are numeroase beneficii:

1. Susține un stil de viață sănătos;
2. Menține starea de sănătate;
3. Îmbunătățește mobilitatea corpului;
4. Întreține sănătatea articulațiilor;
5. Scade riscul de accidentare;
6. Crește toleranța la efort;
7. Ameliorează tonusul muscular;
8. Contribuie la menținerea echilibrului și a coordonarii;
9. Ajută la recuperarea în urma tratamentului pentru diverse afecțiuni: artrita, osteoporoza, poliartrita reumatoidă, condropatie, coxartroză, gonartoză.

Kinetoterapia poate presupune:

1. Exerciții fizice pentru întărirea musculaturii;
2. Exerciții de stretching;
3. Masaj.

Publicat: 16 iun. 2023, 20:44 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Pe aceeași temă
×