În ciuda faptului că intrăm zilnic în contact cu prosoapele de baie, puțini sunt cei care le acordă atenția cuvenită. Este esențial să le spălați și să le uscati într-un mod corespunzător, altfel își vor pierde proprietățile. Vă veți simți dezamăgit de faptul că acestea nu mai absorb apa foarte bine, se usucă greu, au un miros neplăcut și devin scămoșate. În acest articol vă vom oferi câteva sfaturi despre cum puteți îngriji prosoapele pentru a le păstra în condiții optime pentru mult timp.
În procesul de alegere al prosoapelor trebuie să țineți cont de materialul din care sunt făcute, de dimensiune și greutate, dar și de modul în care sunt țesute. Veți găsi prosoape de dimensiuni mai mari, care sunt folosite pentru a șterge întregul corp și prosoape de dimensiuni mai mici, care sunt cel mai adesea folosite pentru a usca rapid mâinile.
În ceea ce privește materialul veți găsi prosoape mai grele și prosoape mai ușoare. De obicei cele mai grele, au proprietatea de a absorbi o cantitate mai mare de apă, acest lucru reprezintă un beneficiu semnificativ în primul rând pentru prosoapele de dimensiuni mari, folosite pentru uscarea întregului corp.
Prosoapele de calitate au greutatea cuprinsă în intervalul 450 – 600 g/m2. Acest lucru înseamnă că materialul are o capacitate foarte bună de a absorbi picăturile de apă, dar, pe de altă parte, se usucă puțin mai greu. Prosoapele care au o greutate mai mică, cuprinsă în intervalul 300 – 450 g/m2, sunt ideale pentru ștergerea mâinilor, iar timpul de uscare este rapid. Acest lucru va evita riscul creșterii umidității în baie și apariția mucegaiului.
Unul dintre cele mai populare materiale pentru fabricarea prosoapelor este bumbacul. Acesta este plăcut la atingere și oferă un raport calitate-preț foarte bun. Prosoapele din bumbac cu greutate mai mare, se caracterizează printr-o capacitate excepțională de a absorbi apa, dar timpul de uscare este mai mare.
În zilele noastre, fibra de bambus capătă tot mai multă importanță, ceea ce aduce mai multe beneficii. Poate reține de până la patru ori mai multă apă decât bumbacul, este antistatic și rezistentă în mod natural la mucegai, acarieni și bacterii. Datorită acestui lucru, prosoapele din bambus sunt ideale pentru persoanele care suferă de alergii și pot fi folosite în medii umede pe termen lung.
Microfibra este, de asemenea, un material popular, produs în mod artificial și are proprietăți foarte bune de uscare.In ceea ce priveste umiditatea are un nivel relativ scăzut de absorbție. Deoarece se usucă și se stoarce ușor, este folosit adesea la fabricarea prosoapelor pentru piscină.
Modul în care spălăm prosoapele este principalul factor care afectează proprietățile și durabilitatea lor. Multe persoane fac greșeli care duc la deteriorarea rapidă a materialului. La ce ar trebui să fiți atenți?
Înainte de a pune prosopul în mașina de spălat, citiți cu atenție informațiile de pe etichetă pentru a afla temperatura de spălare permisă. De obicei, aceasta variază între 40 și 60 de grade Celsius. Anumite materiale pot rezista la o temperatură de 90 de grade Celsius, astfel veți distruge aproape toți virușii și bacteriile. Cu toate acestea, nu depășiți niciodată recomandările producătorului, deoarece o temperatură prea ridicată va deteriora fibrele iar prosopul își va pierde proprietățile. Puteți seta cu ușurință stoarcerea peste 1000 de rotații.
La spălare, nu este recomandat să folosiți balsam de rufe, acesta se va impregna în material și va degrada fibrele prosopului. Detergentul pudră poate avea un efect negativ similar asupra materialului. Cea mai bună soluție este un detergent lichid care se dizolvă ușor în mașina de spălat și nu are un efect negativ asupra proprietăților materialului.
Dacă spălați prosoapele cu alte lucruri, acestea se pot deteriora cu ușurință. Adesea, pe ele încep să se formeze scame, care apoi cad pe jos sau rămân pe piele, iar materialul nu va mai fi plăcut la atingere.
Frecvența de spălare a prosoapelor depinde de utilizarea lor. De exemplu, pentru prosoapele de mâini se recomandă din punct de vedere igienic să fie spălate în fiecare zi. Prosoapele mari pe care le folosiți după duș pot fi schimbate după 4 până la 7 zile. Iar în ceea ce privește prosoapele de față, ar trebui să le spălați după aproximativ 4 utilizări.
O uscare necorespunzătoare poate, de asemenea, afecta negativ durata de viață și proprietățile prosoapelor de baie. Ar trebui să evitați uscarea cu o sursă de căldură intensă – uscator sau căldură directă a soarelui. Acest lucru se datorează faptului că temperaturile ridicate pot distruge și degrada fibrele. Cea mai bună soluție este uscarea naturală într-un loc aerisit.
Nu călcați niciodată prosoapele! După o uscare bună, trebuie doar să împăturiți prosoapele și să le depozitați în dulap.
Sursa de imagine: New Africa / Shutterstock.com