Ce a însemnat anul 2020 pentru artistul Fuego, cum nu a mai putut colinda țară în lung și în lat în turnee și la concertele care făceau atâția oameni fericiți, cum s-a reinventat și ce înseamnă aceste sărbători pentru el, Paul Surugiu a spus, de toate, într-un interviu exclusiv pentru CIAO.RO.
Lidia Buble, Lora? Sunt doar câteva dintre surprizele muzicale pe care Fuego le pregătește pentru fanii săi! Aflați cum îl așteaptă mama artistului de Crăciun și ce spune Paul Surugiu despre toate trăirile și încercările acestui an.
Paul, cum a fost anul 2020 pentru tine? A fost ceva ce îți doreai să faci și nu s-a îndeplinit? Cum a fost per total cu minusuri și plusuri?
A fost un an complicat, cu multe semne de întrebare, cu toate stările posibile, cu bucurii și tristeți, reușite și decepții. Îl percep ca atare, nu fac tragedie din nimic și încerc, optimist, să-mi văd de drum și să merg mai departe cu fruntea sus, gândind că toate se vor așeza la un moment dat! Nu am reușit să-mi susțin proiectul simfonic de la Sala Palatului, din martie, pe care l-am reprogramat pentru anul 2021. În rest, am încercat să găsesc soluții pentru a intra în casele oamenilor, pentru a oferi alternative, pentru a face bucurii. Am lansat mai multe piese noi, am făcut clipuri în locații de poveste ale României și am stat pe baricade. Nu am fugit de responsabilități și nu am dat bir cu fugiți când mi-am dat seama cât de mult se vor schimba toate.
Per total, balanța înclină spre partea pozitivă. Asta pentru că așa sunt eu, încerc să văd partea plină a paharului și să mă reinventez! Nu cred că viața trebuie transformată vreo clipă în surghiun, oricât ar fi de greu. E bine să încercăm să ne oferim singuri încredere și să sperăm, să luptăm și să fim mereu cu forța la purtător! Nu dintr-un optimism exacerbat, ci pur și simplu pentru că așa poate continua lumea și viața!
Ce ți-a răpit practic, să zicem așa, anul 2020?
Bucuria de a fi aproape de publicul meu, posibilitatea de a face profesia aceasta așa cum știu și cum pot. Mi-a întrerupt tradiția de 14 ani a concertelor mele de Crăciun, prin țară. Mi-am anulat mai multe spectacole și concerte. Mi-a răpit energia pe care mi-o oferă oamenii, acea satisfacție de a le aduce împliniri pe chip. Mi-a răpit și seninătatea unor zâmbete, precum și fericirea de a interacționa cu publicul, de a le fi aproape, de a le asculta poveștile. Online-ul nu poate oferi niciodată aceste sentimente și senzații. Și mi-a răpit, puțin, și siguranța acelui mâine pe care de multe ori ni-l imaginăm invincibil! Gândiți-vă că în februarie, la finalul lunii, eram în centrul New-York-ului, într-un furnicar de oameni, iar după două săptămâni întreaga planeta stătea captivă în casă, pentru a se proteja în fața unui virus necruțător!
Cum și cat de mult s-a schimbat Fuego- artistul și Paul Surugiu-omul, în acest an de cumpănă pentru noi toți?
Văd totul altfel. M-am resetat complet, mi-am dat seama că poate eram pe un buton de pilot automat, fără sens de multe ori. Mi-am dat seama că m-am și irosit și că trebuie să fiu mai selectiv, din toate punctele de vedere. Ca artist, simt nevoia avidă de a fi cât mai curând în fața oamenilor și cred că voi trăi la intensitate dublă spectacolele pe care le voi avea după trecerea pandemiei. Ca om, mi-am dat seama că suntem nesiguri. Am devenit mai calm și mai răbdător, văd lucrurile cu alți ochi! Am trăit și dezamăgiri când am văzut că pe mulți i-a înrăit pandemia! Am devenit acum, la 44 de ani, după trăiri de tot soiul, un om cu mai multă liniște și cu o bucurie în a face lucruri fără grabă, cu răbdare și cu o mai mare atenție!
Ce rezoluții ai pentru anul 2021 și ce îți dorești în noul an? Ce ai vrea să recuperezi din 2020 în 2021?
Cred că toți vrem să recuperăm timpul pe care avem impresia că l-am pierdut! Sincer, sunt de părere că pe mulți dintre noi, timpul acesta ne-a adus și părți pozitive. Sigur, îmi pare rău și-aș vrea să pot face ceva, deși nu pot, pentru toți cei afectați puternic, rămași fără muncă sau fără orizonturi. Cu siguranță voi recupera din plin, dacă ajungem să ne revenim, întâlnirile cu publicul meu, sub orice formă, de la spectacole în sală la expoziții de pictură. Eu cred că nu strică să ne uităm puțin în oglindă, să ne dăm două palme și să ne vină mai mult mintea la cap. Să nu facem planuri absurde, să nu ne punem dorințe mărețe. Să visăm cu picioarele pe pământ, să ne vedem de pătrățica noastră și să trăim. Să trăim la maximum o viață pe care sigur, dar sigur nu o vom mai primi a doua oară. Eu unul vreau ca în 2021să pot fi sănătos, mai deplin, mai răbdător, mai împăciuitor, mai calm și mai liniștit. Vreau să pot oferi aceleași lucruri minunate pentru voi, ca și până acum, la TVR 2, la radio NAȚIONAL FM, pe canalul meu oficial de Youtube și în țară, la evenimente și concerte!
De 9 luni artiștii nu au mai avut concerte și evenimente! Tu ai fost unul dintre norocoșii care s-a descurcat pe timp de pandemie! Ai avut emisiuni la Radio și TV! Ai supraviețuit din aceste proiecte și din economiile tale de până acum?
Da, eu nu mă plâng! Și chiar dacă voi fi vreodată în vreo situație grea, nu mă voi plânge! Plus că în general eu sunt unom cumpătat, care nu face excese de nici un fel! Firește că pe toți ne-a destabilizat perioada aceasta și cel mai tare mă gândesc la toți cei care nu au efectiv o sursă de venit. Oamenii văd diferit anumite lucruri. Și noi, artiștii, avem societăți, avem de plătit taxe și impozite, deși nu am avut nici un concert, avem angajați, proiecte, noi lucruri de făcut! Eu nu sunt într-o situație tragică, pentru că am muncit mult, am avut proiecte și am încercat să fac lucruri speciale. Multe din ele fără câștiguri directe, ba chiar cu investiții proprii, dar consider că e important să fim alături de oameni, în orice formă! Mai ales noi, artiștii, asta pentru că ei se așteaptă să le alinăm speranțele și tristețile!
Cum crezi că va fi pentru artiști anul 2021? Mai speri într-o revenire la normal, la ceea ce a fost înainte de toată nebunia asta numită Coronavirus?
E greu de spus, dar oricum, nu cred că va mai fi ce a fost, nu cred că toată povestea asta nu va lăsa urme adânci în industria noastră, și-așa precară și cu multe lacune. Va fi un an în care ne vom reveni cu greu, în care vom fi nevoiți și mai mult să ne reinventăm, să găsim soluții, să facem față și să oferim calitate și artă într-o formă nouă. Fie că e vorba de videoclipuri, de concerte online, întâlniri live pe internet, toate acestea trebuie deja să intre în rutina artiștilor, pentru că e forma în care vor ajunge în casele oamenilor! Eu voi încerca, ca și până acum, să aduc în fața voastră cât mai mulți artiști români talentați, la TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 15.00, dar și la radio Național FM, de luni până vineri, de la ora 19.00!
Cum te-ai ținut departe de acest virus până acum? Ești adeptul tratamentelor naturiste?
În primul rând am avut grijă la interacțiuni, am evitat aglomerările, am fost responsabil și am respectat recomandările. Apoi mă dezinfectez permanent, iau vitamine și încerc să am grijă să nu răcesc. Da, fac și tratamente mai puțin convenționale, cu lămâi, apă oxigenată sau ceaiuri, ori uleiuri aromatice.
Nu am picat nici în extrema de a nu mai intra cu nimeni în contact. N-avem cum să facem asta până la urmă, dar am respectat toate regulile recomandate și consider că așa este cel mai bine. Ba chiar toate activitățile făcute în toată perioada, de la clipuri la filmările pentru sezonul al cincilea al emisiunii mele de la TVR 2, le-am realizat cu distanțare fizică, cu măsurile respectate! Până la urmă, dacă e să se întâmple ceva, se va întâmpla! Sper totuși să nu fie cazul pentru mine!
Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? Ce îți place cel mai mult să faci în această perioadă? Știu că bradul preferi să îl faci singur…
Crăciunul nu e doar o sărbătoare, biblică sau comercială. Crăciunul este, din punctul meu de vedere, tămăduire și nostalgie. Este cel mai bun moment în care te poți elibera și poți să te simți, pentru câteva zile, mai bun. Și mai e și frumoasa noțiune de a dărui, pe care-am uitat-o și pe care nu strică să o punem în aplicare mai des acum. Și nu mă refer neapărat la daruri spectaculoase, materiale, ci la unele de suflet.
A dărui înseamnă a rupe o bucată din tine și a o da, printr-un gest, altcuiva. Nu cred în daruri de complezență, cum nu vreau să cred că există oameni care să rămâne insensibili și reci la cele de mai sus. În fond, zic eu, că tocmai emoțiile astea ne deosebesc de animale, pentru că altminteri am ajunge și noi în acea categorie. Și mai cred eu că de Crăciun cu toții trebuie să ne gândim și la cei din jur. Mă refer la familie și prieteni, la aproapele nostru. Cu atât mai mult acum, în plină pandemie, când e nevoie de unitate și simțăminte, când ceea ce ne mai poate salva este acest duș rece al sensibilitații. Nu e nimic rău să fii mai bun de Crăciun! Bradul l-am făcut de la 1 decembrie, dar cel mai mult îmi place, mai ales anul acesta, să dăruiesc!
Ce nu îți lipsește niciodată de pe masa de Crăciun? Care este mâncarea ta preferată cu această ocazie și la ce anume poftești cel mai des când vine vorba de sărbătorile de iarnă?
Păi nu există Crăciun fără sarmale, cozonac cu mac și bunătățile preparate din porc. De poftit, poftesc la toate, puțin câte puțin. Încerc să-mi setez un anumit algoritm, în așa fel încât să nu fac excese mărețe sau să pic într-o extremă din care să nu-mi mai revin ulterior. Voi fi cumpătat și voi încerca să gust din fiecare, să-mi fac pofta și apoi să fiu liniștit. Îmi place să fie masa plină, asta e cert, să fie de toate și să fim bucuroși petrecând clipe de liniște! Oricât s-ar ascunde unii după deget, și de Crăciun, ca la orice sărbătoare, mâncarea e importantă! Nu trăim ca să mâncăm, dar ne bucurăm tare când facem asta!
Ce îți pregătește mama ta în mod special de Crăciun? Dar tu îți gătești ceva în mod special? Ai un ritual anume de Crăciun?
Preparatele tradiționale din Ardeal, cele fără de care Crăciunul n-ar mai avea același farmec. Nu lipsește nimic, de ani buni, de pe masă. Mama face celebra ei friptură de porc sub capac, fragedă și gustoasă. Nu mai vorbesc de salata de boeuf, de alte bunătăți. Eu gătesc un anumit tip de salată, la aperitiv, cu ouă, brânză proaspătă și maioneză. E un preparat delicios, mai caloric, dar gustos tare. Nu sunt chef-bucătar, dar îmi place asta, mă relaxează și deseori îmi ies preparate gustoase! Nu am ritualuri de Crăciun și cred din suflet că e perioada în care trebuie să ne lăsăm sufletul să zboare. Anul acesta, pe 25 decembrie, voi fi la masă cu prieteni dragi și ne vom uita, așa cum vă invit și pe voi, la TVR 2, de la ora 13.30, timp de două ore, la un Crăciun regal, de poveste, la Palat. Va fi cald, va fi în familie, cu diversitate, perfect pentru prima zi de Crăciun. Mi-am dorit o atmosferă relaxată! Le-am gătit prietenilor care-mi vor fi aproape și i-am invitat într-un decor de poveste. Va fi o emisiune ca-n filmele frumoase și idilice de Crăciun, chiar într-un palat spectaculos din București, Palatul Noblesse, care arată senzațional. Și totul va fi altfel, divers, cu momente speciale, emoție, energie și ritm, umor și căldură. Îmi vor fi alături artiști speciali – Irina Loghin, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Ovidiu Komornyik, Gabriel Dorobanțu, Valeria și Traian Ilea, Sanda Ladoși, Margareta Clipa și Vlad Crețu! Fiți cu noi!
Este o perioadă în care silueta pe care o ai acum va avea de suferit? Știu că ești un gurmand…!
Păi deja a avut de suferit, după pandemie. Așa este, sunt gurmand și toate bunătățile tradiționale din perioada sărbătorilor îmi fac cu ochiul. Nu fac nici sacrificii, dar nici nu-mi bat joc de mine și de corpul meu! Oricum, după sărbători, mi-am propus să revin la regimul pe care l-am ținut acum doi și care a dat roade foarte bune! Nu sunt sclavul mâncării, dar nici nu pic în extrema cealaltă, în a face un chin din ideea de a nu mânca din pricina kilogramelor! Recunosc că sunt norocos pentru că pot slăbi destul de rapid dacă am voință și dacă-mi impun asta!
Ce cadouri îți dorești să găsești sub brad?
Eu nu prea sunt fanul cadourilor și nici nu-mi doresc lucruri materiale prea multe… Aș vrea, fără urmă de ipocrizie, ca noi toți să fim, măcar o clipă, mai buni și mai raționali, să nu ne mai lăsăm mânați de instinct și să lovim cu vorbe, cu ură și cu înverșunare. Aș vrea să găsesc sub brad putere de muncă, pentru a face lucruri spectaculoase în anul care vine! Aș vrea încredere în mine, aș vrea bucurii pentru publicul meu și sănătate! Știu că poate-i pueril și siropos, dar ce să-i faceți, asta e! Lumea e făcută și din dulce și din oameni pragmatici cu adevărat, nu doar aparent…
În momentul de fată ce te face pe tine cel mai fericit?
Încerc să-mi fac fericire din fiecare zi. Faptul că sunt sănătos, că pot munci, că am idei și că am inspirație sunt fericiri zilnice, în prezent! Mă face fericit un film bun, un lucru nou aflat, un proiect care iese așa cum mi-am dorit, o vorbă caldă, o încurajare! Încerc să mă bucur de tot și așa vă sfătuiesc să faceți și voi!
Anul acesta artiștii vor avea parte de un Revelion fără precedent! La tine cum va fi? Câte spectacole ar fi trebuit să ai în noaptea dintre ani și câte evenimente ai fost nevoit să anulezi sau să amâni? Unde ar fi trebuit să cânți?
De Revelion, după vreo 20 și ceva de ani cred, voi sta acasă, nu voi cânta. De obicei, în ultimii ani, cântam într-un singur loc, maximum două, fără a face un maraton inutil, mai ales că eu veneam după un turneu greu. Am anulat două evenimente pentru noaptea dintre ani!Nu disper pentru asta, ba dimpotrivă, voi fi alături de prieteni, ne vom relaxa, vom povesti și vom petrece un revelion ca altădată. Vă invit și pe voi să petrecem și să trecem împreună la etapa care vine. Cum unde? Firește, la TVR 2, direct de acasă! V-am pregătit, de la ora 23.30, timp de câteva ore bune, până târziu în noapte, cel mai tare “FUEGOVELION – DIN COLECȚIA DE ANUL NOU”! Va fi un show plin de culoare, strălucire, muzică bună, melodii în premieră și duetul neașteptat al anului 2021, simplitate, umor și de ce nu, un strop de optimism de care avem toți nevoie! Nu știu ce va fi la alții, dar la noi, cu siguranță, ai parte de cea mai variată muzică, de calitate și de cei mai iubiți și valoroși artiști! În exclusivitate, maestrul Florin Piersic va fi alături de mine și are gânduri speciale pentru voi!Mari nume vă vor intra în case! Printre mulții invitați se numără Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu, Ionuț și Doinița Dolănescu, Lora, Elena Gheorghe, Irina Loghin, Mirabela Dauer, Sofia Vicoveanca, Anna Lesko, Anastasia Lazariuc, Paul Ananie, Andreea Haisan, Oana Tomoioagă, Gabriel Dumitru, Alexandru Brădățăn, Marcel Pavel, Constantin Enceanu, Mioara Velicu, Gabriel Dorobanțu, Raoul, Marina Florea, Laura Lavric, Jean Paler, Alesis, Simona Florescu, Petre Geambașu, Doina Spătaru!
Se anunță o colaborare de excepție între tine și Lidia Buble! O iei ca pe o provocare nouă în cariera ta? Ce alte noutăți ne mai pregătești în acest sens?
Întotdeauna mi-au plăcut provocările și mereu am spus “DA”, atunci când vine vorba de lucruri atipice, dar de calitate! Cu siguranță anul nou va veni cu noutăți de zile mari, cu duete inedite și cu alte reinventări în ceea ce mă privește, fără a face rabat de la calitate! Cu Lidia Buble am făcut mai multe momente speciale și cred că pe viitor vom veni cu un altfel de proiect, care va surprinde.
Dar până la noul proiect cu Lidia Buble, în noaptea dintre ani am o altă premieră inedită, atipică. Este vorba despre un duet împreună cu Lora, un nou hit al lui 2021, o melodie sensibilă, spectaculoasă, compusă de Șerban Cazan! Veți putea asculta melodia, în premieră, la FUEGOVELION, la TVR 2, după ora 00.00! Și tot acolo, tot în noaptea dintre ani, lansez o melodie nou-nouță, un șlagăr ca la carte, compus în premieră pentru mine de celebra artistă Luminița Dobrescu!
Ce mesaj vrei să transmiți cititorilor Ciao.ro în prag de sărbători și cu ocazia intrării în noul an?
Îmi doresc foarte multsă fim, măcar puțin, mai raționali și mai buni, mai lipsiți de ranchiună și de războaie inutile. Îmi doresc ca sărbătorile acestea să vă fie pline de liniște și să încercați să vă uitați la programe pline de optimism și de muzica frumoasă a românilor! Ce vreau pentru mine, vreau și pentru voi în noul an – o normalitate, libertate, mai multă sinceritate și omenie, sănătate și împăcare cu sine! S-aveți sărbători luminate, de Rai colindate!
Și-n final, o urare prin cântec, prin cel mai recent cântec al meu de sărbători –
https://www.youtube.com/watch?v=ill6rKnrE14