Sparanghelul a început să câștige teren și în bucătăria românească. Bogată în vitamine, acid folic, proteine și fibre, această legumă poate fi gătită în mai multe feluri, iar gustul va fi întotdeauna la fel de bun. V-am pregătit 5 rețete rapide cu sparanghel, dar vă avertizăm că va fi greu să vă decideți care vă place mai mult.
Sparanghelul este denumit și ”hrana regilor”, datorită beneficiilor pe care le aduce organismului. Această legumă conține 93% apă și este o adevărată ”bombă” de vitamine. Pe lângă faptul că furnizează organismului vitaminele A, C, E, K și B6, sparanghelul conține și calciu, magneziu, fier, acid folic, proteine, dar și fibre.
Cu doar 40 de calorii, fără grăsimi și fără colesterol, nu este de mirare că este cea mai indicată legumă în procesul de detoxifiere. În plus, sparanghelul ajută la prevenirea îmbătrânirii, ajută corpul să treacă mai repede peste dureri și inflamații, reduce riscul bolilor de inimă și chiar este un bun protector împotriva celulelor care duc la apariția cancerului.
Un alt avantaj este acela că sparanghelul se poate găti în multe feluri, astfel încât să nu vă plictisiți de gustul lui. Astfel, puteți să îl preparați la abur, la cuptor, la grătar sau chiar prăjit. Dacă optați pentru sparanghelul la aburi, este suficient să-l lăsați doar 3 minute și va fi gata.
La cuptor, această legumă trebuie să stea aproximativ 10 minute și pentru un gust mai bun, îl puteți stropi cu ulei de măsline și puneți și usturoi peste el. După ce este gata, se poate servi ca și garnitură pentru orez sau cu paste. Sparanghelul merge de minune și cu creveți. În plus, se poate mânca alături de brânză feta, brânză de capră, parmezan și chiar ouă.
Dacă v-am convins să introduceți în alimentația dumneavoastră sparanghelul, iată și 5 rețete delicioase, pe care le veți prepara în mai puțin de 30 de minute.
Sparanghel cu ciuperci și sos alb
Ingrediente:
Mod de preparare:
Tocați ceapa mărunt și căliți-o în ulei. După ce este gata, puneți și usturoiul pisat și stingeți cu vin. Abia după aceea puneți și smântâna și brânzeturile și lăsați să fiarbă până începe sosul să se lege. Adăugați piper și sare, în funcție de preferințe.
Separat, căliți și sparanghelul în puțin ulei și adăugați, după gust, sare, piper și lămâie. Când acesta este gata, scoateți-l și puneți în aceeași compoziție și ciupercile pe foc, până când se rumenesc puțin.
La final, amestecați sosul alb cu ciupercile. Așezați într-o tavă jumătate din compoziție, apoi puneți bucățile de sparanghel și acoperiți cu restul sosului. Lăsați tava la cuptor aproximativ 10 minute. Când se rumenește deasupra, este gata.
Sparanghel prăjit cu usturoi
Ingrediente:
Mod de preparare:
Fierbeți sparanghelul în apă cu sare. Aveți grijă întotdeauna ca acesta să fie al dente. Nu-l fierbeți prea mult, pentru că nu va mai avea aceeași textură și nu va mai fi nici la fel de benefic pentru organism.
După ce a fiert, scurgeți-l bine și treceți-l pe sub jeturi de apă rece. Puneți usturoiul pisat la călit în ulei amestecat cu unt. Apoi adăugați sparanghelul și lăsați-l doar câteva minute. Pentru un gust mai acrișor, puteți adăuga lămâie peste el, înainte de a-l servi.
Supă cremă de sparanghel
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prima dată, căliți o ceapă în unt. De-abia după aceea adăugați apă și puneți la fiert toate legumele pentru supă, mai puțin sparanghelul. Acestea trebuie să fie întregi. Când sunt gata, căliți și cealaltă ceapă și adăugați peste ea zeama scursă de la legumele fierte. Sparanghelul trebuie adăugat doar în momentul în care supa începe să fiarbă. Pasați sparanghelul când este gata și peste toată compoziția adăugați smântâna și potriviți de sare și de piper. Mai lăsați puțin pe foc și după aceea puteți servi supa simplă sau cu crutoane.
Paste cu sparanghel
Ingrediente:
Mod de preparare:
Fierbeți pastele în apă cu un praf de sare. Între timp, sparanghelul trebuie sotat în ulei, după care îl băgați la cuptor pentru 10 minute. După ce este gata, îl tăiați în bucățele și îl amestecați cu pastele. Adăugați și roșiile uscate, sosul pesto și mozzarella.
Sparanghel la cuptor cu șuncă
Ingrediente:
Mod de preparare:
Fierbeți sparanghelul în apă cu un praf de sare. Nu-l fierbeți prea mult, pentru că îl veți găti și la cuptor. Cât este sparanghelul pe foc, preparați sosul de cașcaval. Într-o tigaie, puneți puțin unt la topit, cu făina și cu puțină sare. Aveți grijă să nu lăsați amestecul prea mult timp pe foc. După aceea, puneți laptele, puțin câte puțin, și amestecați bine. După ce sosul este gata, adăugați frișca și cașcavalul ras, dar înainte luați tigaia de pe foc. Puneți sare și piper, în funcție de preferințe.
Bucățile de sparanghel trebuie înfășurate în felii de șuncă. Turnați jumătate din cantitatea de sos într-o tavă pentru cuptor, apoi așezați sparanghelul. La final, puneți deasupra restul sosului de cașcaval. Dacă vă place, mai puteți presăra și cașcaval ras. Lăsați la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.