Începând de astăzi, creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Luminată, așa cum este cunoscută săptămâna care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos. La fel ca și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, și aceasta are o însemnătate aparte și este plină de tradiții și superstiții. Află ce ai voie să faci în aceste zile.
Săptămâna Luminată începe luni, în a doua zi de Paște, și se termină în Duminica Tomii. Pentru creștini, este o săptămână plină de bucurie și de lumină. Miracolul Învierii lui Iisus Hristos se sărbătorește timp de 50 de zile, până la Rusalii, care reprezintă Pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus.
Și slujbele din Biserică au un caracter special în Săptămâna Luminată. La prima slujbă, preotul va începe cu îndemnul: ”Veniți de luați lumină”. De asemenea, fiecare slujbă va face referire și la Învierea Domnului. Chiar și în cazul unei înmormântări, preoții vor cânta ”Hristos a Înviat”, în loc de Veșnică Pomenire, cum se face de obicei.
Se spune că în această săptămână se deschid Porțile Raiului, pentru toate sufletele celor ajunși în iad. Din acest motiv, există și credința că toți cei care mor în Săptămâna Luminată ajung direct în rai. În plus, în această săptămână nu se face niciun parastas.
În fiecare zi din Săptămâna Luminată ușile Sfântului Altar se țin deschise în timpul slujbelor. Acest lucru are o semnificație extrem de importantă. Reprezintă ușa deschisă de la mormântul în care a stat Iisus, dar și faptul că în momentul în care Mântuitorul a murit, catapeteasma Templului din Ierusalim s-a rupt.
Așa cum în Săptămâna Patimilor se respectă mai multe tradiții, la fel se întâmplă și în Săptămâna Luminată. De data aceasta, totul este însă despre bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos. Astfel, chiar și miercuri și vineri, zile în care de obicei se ține post, de data aceasta se poate mânca orice, fiind zile trecute în calendar cu ”harți”.
În Săptămâna Luminată nu e bine să se spele rufe. De asemenea, gospodinele nu au voie să facă niciun fel de curățenie în casă. În plus, sătenii evită să muncească la câmp, pentru a evita astfel bolile și pagubele.
A doua zi de Paște este cunoscută și sub numele de Lunea Albă. Tradiția spune că în această zi trebuie să-ți cinstești rudele cu băutură și să dai cu aghiazmă în toată casa, pentru a te feri de orice boală și supărare. Finii merg în vizită la nași, iar copiii la părinți.
În Marțea Albă se dă de pomană vin și pască și de asemenea este păcat să se spele rufe sau să se facă orice treabă casnică. De Sfânta Mercurie, bărbații se pot duce la câmp, dar femeile trebuie să păstreze în continuare sărbătoarea și să nu facă treburi în gospodărie. Joia Luminată se mai numește și Joia Verde sau Joia Rea. Nu se face treabă în această zi, pentru a nu atrage ghinionul în casă.
În vinerea de după Înviere, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Tradiția spune că Fecioara Maria a făcut o fântână care dădea apă doar în această zi. Acea apă era însă una miraculoasă, dătătoare de viață. De aceea, această zi se numește și Vinerea Scumpă sau Fântânița.