Am vorbit despre experiența „Românii au talent”, despre dansul – pasiune și profesie pentru vedeta Pro TV, dar și despre familia minunată pe care o are.
Mihai, cum a intrat dansul în viața ta și ce beneficii reale ți-a adus?
Aș putea spune că dansul a intrat cu forța în viața mea. Eu făceam karate și wushu, două tipuri de arțe marțiale, dar programul de la școală nu îmi permitea să ajung la antrenamente. Ai mei au găsit atunci o altă activitate: dansul, unde am fost dus de ei, deși eu aș fi vrut să rămân la sporturile pe care le practicam. A fost nevoie de ceva vreme să realizez că este o viață frumoasă: muzică, mișcare, multe fete. Apoi am aflat de competiții – îmi doream să particip, să câștig. Din aproape în aproape am ajuns la performanță. Și acum nu văd viața fără dans.
De ce ar trebui să ne dăm copiii la dans?
În primul rând pentru că este un sport complex care îți dezvoltă atât organismul, cât și inteligența. Fiind vorba de mișcări diferite, copiii își pot dezvolta creativitatea și se pot dezvolta foarte frumos. De asemenea, au ocazia să lucreze în echipă și să-și folosească la maximum fiecare mușchi al corpului.
Hai să dăm timpul înapoi. Mihai Petre, 20 de ani, concurent în cadrul show-ului „Românii au talent”. Cum îți imaginezi că ar fi show-ul și care ar fi reacția ta ca și jurat dacă te-ai vedea?
Eu am fost mereu auto-critic, am încercat să observ ce lucruri am de îmbunătățit și să lucrez la ele. Cu siguranță aș fi urcat pe scenă cu un număr de dans, având în vedere că la 20 ani eram campion și aș fi avut șanse să trec mai departe.
Dacă eram în juriu… nu garantez că aș fi avut 4 de DA!
Ce plusuri ți-a adus show-ul „Românii au talent” în viața personală? Ce ai învățat din ce ai văzut?
Este dificil să aleg ceva anume. Am învățat foarte multe lucruri, am interacționat cu foarte mulți oameni, atât cu ceilalți jurați, cât și cu echipa de producție și concurenții. Aș putea povesti o zi întreagă despre tot ceea ce am descoperit în acest show și nu aș termina.
În general, m-a ajutat în faptul că am învățat să-l înțeleg mult mai bine pe cel din fața mea. Poate părea un paradox, dar am învățat să nu judec, deși acesta este rolul meu în emisiune. Am înțeles că există perspective diferite și trebuie respectate: poți fi de acord sau nu cu ele, dar trebuie să le respecți.
Cum i-ai caracteriza pe ceilalți membri ai juriului?
În primul rând, consider că suntem un juriu format din oameni diferiți cu pasiuni și activități diverse, ceea ce ne face să avem o imagine de ansamblu. Ne înțelegem foarte bine și suntem foarte naturali în momentul în care comentăm un număr sau povestim în pauze.
Florin Călinescu este o persoană reprezentativă pentru televiziune și mă bucur de fiecare moment în care pot să învăț ceva de la el. Andi, Smiley, Pavel mi-au devenit prieteni, sunt oameni alături de care mă distrez și în studio și în afara lui. Andra este prezența caldă, mereu pregătită cu ceva dulce, care aduce calmul în juriu. Fiecare are o expertiză în ceea ce face și asta contează cu adevărat pentru show, pentru public și concurenți.
Îți mai aduci aminte de vreun concurent care să te fi impresionat până la lacrimi sau unul care să te fi speriat maxim?
Fiecare om se schimbă de-a lungul anilor. Și eu m-am schimbat, așa că a contat și starea mea când persoana din față m-a emoționat sau speriat. Să fiu emoționat până la lacrimi, cred că s-a întâmplat de vreo 2 ori. Pe mine mă impresionează copiii. Mă bucur pentru ei când le descopăr fericirea pe scenă, e ”plăcerea supremă” să văd copii fericiți. Consider că este datoria noastră, a adulților, să le asigurăm bucuria.
Mihai Petre, ce înseamnă să fii bărbat?
Este atât de mult de vorbit, că mă tot gândesc de unde să încep. Pentru mine, primul lucru când mă gândesc la ceea ce m-ai întrebat este să reușești să controlezi momentele dificile. Să poți gestiona anumite situații, să fii cumva stăpân pe situațiile limită. Probabil și sportul m-a făcut să gândesc așa – deoarece acolo e vorba despre control, calm, a oferi sprijin. Să fii cineva pe care altcineva se poate baza!
În viața de zi cu zi ești la fel de dur ca și în show?
Nu consider că sunt dur, consider că sunt corect. Eu cred că în televiziune este important să fii cinstit cu tine și cu ceilalți, tocmai din acest motiv sunt genul de persoană care nu-și face un plan dinainte, ci spune ceea ce simte.
Așa sunt și acasă. Eu mereu îmi doresc să îi înțeleg mereu pe ceilalți de lângă mine și să găsesc argumente pentru ceea ce spun.
Ești tatăl a două fetițe. În ce spirit încerci să le crești și care sunt principiile pe care tu și soția ta, Elwira, încercați să le imprimați copiilor voștri?
Este perioada în care copiii se formează, așa că ținem cont de ceea ce este important pentru noi, vrem să le dăm mai departe valorile în care noi credem și de care ținem cont în tot ceea ce facem.
Așa cum spuneam, pentru mine este foarte important să fiu sincer, adevărul este o valoare în care cred foarte mult. Și vreau ca fetele să crească în acest spirit. Să îi respecte pe cei din jurul lor, să fie sincere și să creadă în adevăr, să-i asculte pe cei din jurul lor și să discearnă informațiile pe care le află.
Cum vă împărțiti resposabilitățile în creșterea celor două fetițe?
Nu există o împărțire clară a responsabilităților. Probabil aș putea spune că balanța înclină spre Elwira și că ea face mai multe lucruri, dar sunt acolo să o ajut cu tot ce pot – când ea pleacă cu cea mare, stau cu cea mică sau invers. Le ducem pe rând la școală. Dimineața când fac sport, le iau pe cele mici cu mine să facă și ele, e chiar foarte amuzant să le vezi cum repetă unele dintre exerciții.
Petrecem cât de mult timp putem în familie, sunt momentele cele mai frumoase și nu vrem să le ratăm.
Cum e acasă tatăl Mihai Petre? Se joacă cu păpușile, face castele pentru prințese?
Da, mă joc cu ceea ce își doresc fetițele. Important este să petrec timp cu ele, nu am probleme legate de a mă juca cu păpușile sau de a face castele. Să fiu lângă ele, să avem timp pentru noi, este mai important decât orice altceva.
Care sunt învățăturile, lecțiile, povețele pe care vrei să le transmiți celor 2 micuțe ale tale?
Spuneam și mai devreme puțin despre ceea ce vrem să le învățăm. Cele mai importante învățături sunt cele despre respectul reciproc, indiferent de ceea ce ne diferențiază, fiecare om trebuie respectat și ascultat. De asemenea, eu nu suport minciuna și trișorii, așa că mă voi asigura că le voi oferi exemplele necesare ca să crească cât mai oneste și mai corecte.
Dansul este al 5-lea personaj în viața voastră de familie, care este rolul lui în căminul vostru?
Să știi că în cămin nu este atât de important. Toți reacționăm cu plăcere la muzică și la mișcare, însă până acum Catinca, fetița cea mare, nu vrea să meargă la dans, iar cea mică ca orice copil de 1 an reacționează din instinct.
Nu vă imaginați că dansăm continuu! Deși în fiecare zi facem niște mișcări împreună când auzim o melodie prin casă.