Muzeul VIU din Romania – Unde se afla si ce poti vedea acolo VIDEO

Publicat: 07 oct. 2017, 15:17 Autor: D. C. Life

Muzeul VIU din Romania – A luat viata in anul 2014 cu bunavointa unor tineri care iubesc traiul la tara. Acestia construiesc casute din lut si paie in inima Muntilor Apuseni. A fost construit de oraseni care vor sa duca traditia mai departe.

Muzeul VIU din Romania – Se afla in satul Tecsesti din Muntii Apuseni. A fost construit de cativa tineri voluntari pasionati de istorie si folclor. Acestia au facut Muzeul Viu din Romania care se afla la o altitudine de peste 1.000 de metri.

Muzeul VIU din Romania – cum se construieste


„Luăm mănunchiul ăsta de vârfuri, trebuie să-l folosim pentru vârful acoperişului şi atunci trebuie să-l legăm strâns la bază şi către vârf, în două puncte. Toate vârfurile astea trebuie să aibă aceeaşi grosime. Ca ele să pice la fel pe vârf şi toată apa să se scurgă pe acoperiş în jos. Trebuie legat strâns primul nod, după care îţi dau pe după lemn sfoara, tai şi legi strâns. Eu îţi împing cu lemnul de aici sfoara şi tu o legi strâns de acolo” – sunt indicatii de construire a unui acoperis eco.

„Totul a pornit de la o pasiune veche, o pasiune din copilărie pentru natură, mersul pe munte, traiul la cort, în condiţii cât mai aproape de natură. M-am gândit să reproduc viaţa oamenilor de la începuturile omenirii, aşa cum cunoaştem noi, de la origini până în prezent. Şi asta implică mai multe perioade istorice, pornind cu neoliticul, acum 5-6000 de ani, locuinţe din perioada dacică, locuinţe din perioada medievală şi perioada modernă, unde restaurăm locuinţele existente în satul Tecşeşti, dar care nu mai sunt folosite”, explică Ionut Onea, initiatorul proiectului.

Muzeul VIU din Romania – satul Tecsesti


In prezent, in satul din judetul Alba traiesc doar 14 oameni. Atunci a fost descoperit de Ionut Onea care si-a dat seama ca e cel mai potrivit loc pentru proiectul sau.

„Mi-am făcut o listă cu zonele nepopulate, cât mai izolate, sate care mai au câţiva locuitori, unde încă se păstrează nişte tradiţii din trecut, Tecşeştiul nici nu era pe listă atunci. Am căutat vorbind cu lumea, am găsit îndrumare către mănăstirea Râmeţ, acolo am întâlnit un călugăr căruia i-am povestit ce vrem să facem, care este proiectul nostru, iar dânsul ne-a zis: No, băieţi, haideţi la mine-n sat, vă dau eu pământ şi faceţi Muzeul Viu la mine-n sat. Aşa am ajuns în Tecşeşti.

Facem căsuţe în funcţie de ocupaţiile oamenilor de atunci. Ne-am imaginat noi că ar fi fost bucătari, ar fi fost pescari, vânători, olari sau vraci. Şi atunci, ţinând cont de aceste aspecte, dăm şi forma caselor. Avem deja construită căsuţa bucătarului, cu cuptorul pentru pită, lucrăm acum la căsuţa vraciului, este o căsuţă circulară, la care am folosit lemn de esenţă tare, alun pentru împletitura zidurilor şi a acoperişului, a structurii acoperişului, vom pune pământ pentru ziduri, un amestec de pământ cu balegă de cal, paie, apă şi sare.

Facem o gaură în mijlocul pământului unde turnăm apa şi nişte sare, iar fetele ne vor ajuta cu călcatul, cu amestecatul. Folosim două mâini bune de sare, pentru pietrificare, se creează o reacţie chimică între pământ, paie, balega de cal şi sare şi în felul ăsta se pietrifică. Devine foarte dur pământul pe casă”, povesteste Ionut Onea.

Muzeul VIU din Romania – activitati


In fiecare vara, in satul Tecsesti au loc tabere de voluntariat. Tinerii care vin aici locuiesc la cort si se gospodaresc singuri. Castiga experienta si duc un trai linistit, departe de aglomeratie. Este o ocazie buna de a invata despre constructii.

„Pe plan personal am avut o nevoie de a-mi simplifica viaţa şi asta e fix în ton. Pentru că oamenii pe vremea aia nu trăiau cu atâtea complicaţii. Îmi place mult de tot şi atmosfera, şi cum se lucrează, am învăţat o grămadă de lucruri”, marturiseste Andrei, unul dintre voluntari.

„Locul este superb, oamenii sunt minunaţi, am învăţat foarte multe, nu doar de la Ionuţ, care este un lider fantastic, am învăţat foarte multe unul de la celălalt şi fiecare zi este o nouă provocare şi recomandăm asta tuturor celor care doresc să se îndepărteze de agitaţia oraşului”, spune Elena, un alt voluntar din Bucuresti.

Muzeul VIU din Romania tecsesti„Am aflat de proiect de la un prieten foarte bun, care a fost aici anul trecut şi s-a îndrăgostit atât de tare, încât a stat toată perioada de două luni şi tot timpul disponibil pe care-l am, l-am petrecut aici”, intervine si Sabina, voluntar din Constanta.

„Anual facem un call de voluntari, există un formular pe site-ul nostru, se completează şi pe baza formularului se face selecţia voluntarilor. Ei vin pe serii de câte două săptămâni, sunt între 10 şi 15 persoane care lucrează. Oferim trei mese pe zi contra ajutor”, explica initiatorul proiectului, Ionut Onea.

Muzeul VIU din Romania – vecinii sunt incantati

Muzeul VIU din Romania tecsesti„Sunt minunaţi vecinii noştri de aici, sunt şi puţini la număr, sunt foarte veseli că am venit aici, într-un loc de unde lumea pleacă. Ne ajută şi ei cum pot, ne oferă consultanţă acolo unde nu ne pricepem, practic de la ei am învăţat cum să preparăm lutul pentru zidurile caselor, de la ei am învăţat cum să tăiem lemnele cât mai bine, cum să facem împletitura de alun pentru pereţi, cum să facem cuptorul pentru pită, sunt tot felul de modalităţi, pe care dacă nu le ştii, te loveşti de ele, îl faci, se dărâmă, iar îl faci, iar se dărâmă, până reuşeşti să-l duci la bun sfârşit”, spune Ionut, cel care a construit Muzeul viu din Romania, conform digi24.ro.

Publicat: 07 oct. 2017, 15:17 Autor: D. C. Life
Pe aceeași temă