Maioneza tăiată este o problemă ce apare frecvent, însă acest lucru poate fi rezolvat cu mare ușurință, dacă ții cont de câteva mici trucuri.
Chiar și cele mai pricepute gospodine s-au confrunat măcar o dată cu o maioneză tăiată, lucru deloc plăcut, mai ales atunci când ești în criză de timp. Totuși, această problemă poate fi rezolvată cu ușurință. Iată cum:
Ce înseamnă, mai exact, că maioneza este tăiată? Ei bine, acest lucru se întâmplă atunci când uleiul se separă de restul compoziției, deci maioneza nu se mai leagă. Asta se întâmplă din cauza faptului că gălbenuşul de ou, care conţine multă apă și uleiul nu s-au omogenizat corespunzător. Se poate întâmpla oricui, așadar nu trebuie să renunți la a face maioneză de casă, care este mult mai gustoasă decât cea din comerț.
Pentru a evita tăierea maionezei sau separarea uleiului este bine să ții cont de câteva trucuri:
Există mai multe soluții pentru a repara maioneza tăiată. Una dintre ele presupune să lăsăm maioneza tăiată se se aşeze 20 de minute, o să observăm că surplusul de ulei se alege la suprafaţă. Acest ulei se culege cu o lingură şi se pune deoparte, într-un alt, vas, dup care, adăugând câteva picături de oţet sau zeamă de lămâie se amestecă din nou maioneza rămasă şi se poate drege. Uleiul dat de-o parte se poate pune din nou, picătură cu picătură, până când maioneza va creşte din nou.
O altă modalitate de a salva maioneza este să refacem un pic procedura. Așadar, se începe, practic, o altă maioneză. Se pune un gălbenuşul de ou, dar şi o linguriţă de muştar, iar din maioneza tăiată se toarnă puţin câte puţin şi se va lega din nou alături de cea nouă.
Citește și: Cum să faci cea mai bună salată boeuf. Ingredientul GREŞIT pe care toată lumea îl adaugă
Cel mai bine este să prevenim tăierea maionezei, și să o preparăm cu precauție de la început. Mai întâi de toate, trebuie să ne asigurăm că ouăle și uleiul sunt la temperatura camerei. Pentru a evita tăierea, nu se folosește niciodată doar gălbenuș crud. Foarte importantă este proporția ouălor. Acestea se pun în cantități egale, sau cu un gălbenuș fiert în plus față de gălbenușurile crude. Se recomandă utilizarea unui bol de plastic, și nu de metal, și o lingură de lemn lată sau cu telul, dacă nu aveți mixer.
Se sfărâmă gălbenușurile fierte cu o furculiță. Se adaugă gălbenușurile crude și se amestecă. Se adaugă 1 lingură de muștar și un praf de sare. Apoi 1 linguriță de zeamă de lămâie și se amestecă bine ingrediente.
Se începe adăugarea uleiului (se pun în jur de 200-250 ml de ulei pentru fiecare gălbenuș). Uleiul se adaugă treptat, în fir subțire, amestecând continuu. Secretul este să nu adăugăm ulei până când cel din vas nu este complet incorporat în maioneză