Gem fără zahăr este benefic atât pentru cei care, din cauza problemelor medicale, nu pot mânca zahăr, dar și pentru cei care aleg din propria voință o alimentație dietetică. Iată cum se poate prepara gem fără zahăr
Gem fără zahăr se poate prepara în mai multe feluri, depinde de dorința fiecăruia. Gemul fără zahăr se poate îndulci cu sucuri naturale de fructe, cu îndulcitori naturali care înlocuiesc foarte bine zahărul sau se pot prepara pur și simplu ca atare, păstrând doar zahărul natural din fructe.
Pentru cei care doresc să renunțe complet la zahăr și îndulcitori și să se bucure de zahărul natural conținut în fructele preferate, pot prepara gem fără zahăr sau dulceață fără zahăr, îndulcite cu suc de mere natural.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se aleg fructele și se spală bine sub un jet de apă rece. Se lasă puțin la scurs, după care se pun într-un bol. Se stoarce sucul de la o lămâie și jumătate, se stropesc fructele cu el, după care acestea se acoperă cu apă rece. Dacă sunt căpșune sau fructe mici, pot fi lăsate întregi, dacă nu tăiate după preferințe. Zeama de lămâie va împiedica oxidarea fructelor și le va ajuta să-și păstreze culoarea aproape intactă.
După ce preparați sucul de mere, se pune într-o oală la fiert și se lasă până când scade mai mult de jumătate din volum. Între timp, se scurg fructele de apă, urmând să le adăugați peste sucul de mere redus. Se lasă la fiert, curățând constant spuma, de fiecare dată când se formează. Se lasă pe foc până când scade la jumătate, sau până obțineți consistența dorită. Apoi se pune în borcane sterilizate anterior.
Citește și: Dulceață de gutui. 5 rețete parfumate, fără conservanți
Gemul dietetic este foarte gustos și poate servit de întreaga familie.
Fructele se tăie mărunt și se amestecă cu fructoza. Această compoziție trebuie să semene cu o pastă. Preparatul se pune într-o cratiță și se lasă la foc mic pentru 15 minute, timp în care se amestecă! Gemul se toarnă fierbinte în borcane care se sigilează!
Citește și: Reteta dulceata de capsuni fara conservanti. Copiii o vor adora
Pectina este un îndulcitor natural, dar, atenție, există și o formă indsutrială a ei. Pectina naturală, un tip de fibră ce se regăsește în cele mai mari concentrații în citrice și mere, poate oferi multe beneficii sănătății.
Pune toate ingredientele într-o oală și, odată ce amestecul începe să fiarbă, folosește o furculița pentru a pasa fructele. Lasă să fiarbă până obții consistența dorită. La final, oprește focul și pune gemul în borcane sterilizate.
Apa se amestecă cu zaharină și se toarnă peste fructele deja tăiate. Se lasă o oră că să se lase zeamă fructelor și după aceea se pune pe foc până când cantitatea de fructe scade cam o treime (cam 30 de minute). Gemul se pune fierbinte în borcane care se sigilează. Borcanele se acoperă cu o pătură sau un prosop și se lasă așa până când se răcesc.