Cum se prepara quinoa. Este o cereala care a crescut in popularitate in ultimii ani. Acest aliment contine foarte multe proteine si are o textura delicata. Quinoa a devenit un bun inlocuitor pentru celebrul orez pe care il mancam langa o bucata de carne. Tot ce trebuie sa faci e sa o consumi de 2-3 ori si apoi te vei indragosti de ea!
Este o cereala cultivata in muntii Anzi de mai bine de 5000 de ani. Este numita ‘mama cerealelor’ sau aurul incasilor. Este o samanta delicioasa pe care oamenii au inceput sa o consume des. Quinoa contine proteine, fier, magneziu si fibre. Partea buna este ca se gateste super usor.
Exista 1.800 de feluri de quinoa, dar gasim doar 3 in magazine: alba, rosie si neagra. Cea alba are o aroma neutra, iar cele rosii si negre sunt mai distinctive. Daca nu ai mancat quinoa pana acum, iti recomandam sa incepi cu cea alba. E o tranzitie mai usoara spre inlocuirea orezului.
Aceasta samanta are un strat numit saponina. Acesta are gust de sapun si se poate scapa de el cu apa. E cam ca la orez, caci si pe el il speli in cateva ape inainte sa il gatesti. Spala quinoa in cateva ape si freaca bobitele intre degete. Apoi il poti gati direct sau poti sa il lasi la inmuiat.
Este o garnitura usor de gatit, chiar si dupa cateva ore de munca. Poti sa o fierbi separat si apoi sa o scurgi de apa si gata, ai o garnitura sanatoasa. Poti sa o fierbi in supa sau ciorbe in loc de taitei. Il mai poti adauga fiert in salatele de dimineata sau de pranz.
Tine minte, quinoa este ca orezul: adica dintr-o cana uscata scoti 3 cani de cereala fiarta. O cana de quinoa se fierbe in 2 cani de apa si e gata in 20 de minute. Daca ai gatit produsul si inca este amar, inseamna ca nu l-ai spalat bine.
Ca sa ii imbunatatesti gustul, gateste-o alaturi de legume sau in supe. Nu uita sa pui sare sau condimente preferate, dupa gust. Nu uita ca poti sa o combini cu sosuri sau fructe de mare. Dupa ce ai gatit-o si inca ti-a ramas quinoa pentru a doua zi, nu uita sa o acoperi. Pune-o la frigider intr-un tupper cu capac sau un castronel peste care ai pus folie alimentara.