Ochelarii care ii ajuta pe orbi sa mearga in siguranta! Se numesc Mitra si sunt inventia lui Tudor Popa, un tanar de 18 ani. Acest dispozitiv ajuta oamenii nevazatori sa se deplaseze cu siguranta. Cu ajutorul ei, oamenii nevazatori apreciaza mai bine distantele si identifica obstacolele din calea lor.
Ideea lui Tudor Popa a aparut in anul 2015, dupa o discutie cu un amic. Cei doi vorbeau despre sinestezie. „Curioşi fiind cum este să ‘miroşi culorile’ ne-am gândit la un aparat care ar putea transpune culorile în stimuli olfactivi. Fiecare culoare este formată din trei culori principale cărora, la rândul ei, le putem asocia un miros specific”, povesteşte Tudor conform mediafax.ro.
Tudor Popa a primit ajutor si de la George, un tanar nevazator care, la doar 15 ani, este un pianist foarte cunoscut.
„George este atât de talentat, încât a ajuns la performanţa de a cânta de mai multe ori pe scena Ateneului din Bucureşti şi chiar de a cânta live cu trupa Voltaj. Am realizat destul de repede că noi am fost cei care au închis ochii cu adevărat. Luând simţurile cu care ne-am născut drept gratuite, nu am văzut problemele adevărate ale persoanelor nevăzătoare.
Acestea nu erau culorile, ci deplasarea şi orientarea. Ne-am pus în pielea lui George şi am înţeles că observarea culorilor nu reprezintă o problemă adevărată, ci că sunt alte impedimente, precum aprecierea distanţelor, menţinerea unei traiectorii în linie dreaptă, observarea pericolelor şi multe altele”, a mai spus Tudor.
Asa au aparut ochelarii Mitra care ii ajuta pe nevazatori sa mearga. Cu ei se apreciaza distantele mai bine, se identifica obstacolele sau pericolele si oamenii pot merge in linie dreapta pe strada. Tanarul de 18 ani a fost ajutat de echipa sa. In 2 luni au facut deja primul model de ochelari Mitra.
Inventia tanarului de 18 ani a fost testata de copiii si profesorii de la Scoala pentru Deficienti de Vedere. „Timp de câteva luni, am colectat feedback-ul de la testele pe care le făceam atât cu George, cât şi cu colegii lui şi l-am implementat astfel încât ochelarii Mitra să fie cu adevărat de ajutor pentru nevăzători.
Am câştigat titlul de ‘Compania Anului 2016’ la secţiunea elevi şi am avut onoarea de a reprezenta România la finala europeană a compeţitiei ‘Company Of the Year 2016’ de la Lucerna, Elveţia. Am câştigat un premiu de excelenţă în IT”, povesteşte Tudor Popa.
Sunt dotati cu mai multi senzori care detecteaza miscarea si distanta. Datele sunt colectate si procesate de un software. Acesta transforma informatia in sunete pentru a ghida purtatorul. Sunt emise sunete si cand se abat de la directie, fie dreapta, fie stanga.
„În urma feedbackului primit am învăţat că produsul nostru trebuie să fie personalizabil. Unii ne-au zis că vor să se audă mai repede, alţii mai rar, alţii că vor să audă de la o distanţă mai mare.
Vrem să facem o serie de setări pe care le poţi schimba. În plus, pentru variantele viitoare vrem să implementăm comunicarea şi pe alte canale senzoriale pentru că acum ar putea fi prea multă informaţie de perceput pe un singur canal. Haptic ar fi următorul canal pe care am vrea să ne concentrăm“, afirmă Popa.
Tanarul vrea ca sunetele sa fie inlocuite de o voce care sa le spuna ce se intampla. Ochelarii nu au fost lansati inca pe piata deoarece se lucreaza la ei. „Lucrăm atât la experienţa de utilizare a ochelarilor, cât şi la un software pentru calculator care ajută nevăzătorii să îşi ajusteze setările ochelarilor Mitra”, a explicat Tudor.