Dupa caini, pisici si pesti, papagalii sunt cele mai indragite si comune animale de companie. Doar pe teritoriul Statelor Unite exista peste 14 milioane de pasari colorate care traiesc in captivitate alaturi de familiile lor adoptive.
Nici nu e de mirare, avand in vedere penajul vesel, comportamentul amuzant si atitudinea de cele mai multe ori prietenoasa. Spre deosebire de mamiferele pufoase care le fac concurenta, aceste animale de companie pot fi uneori adevarate provocari pentru stapanii lor. De altfel, daca nu primesc suficienta atentie sau sunt expusi stresului, pot ajunge chiar sa-si smulga singuri penele.
1. Sunt atat de inteligenti, incat folosesc unelte
In randul mamiferelor, cimpanzeii sunt singurele care folosesc adevarate unelte pentru a-si face viata mai usoara. Anumite specii de papagali sunt insa mult mai inteligente. Una dintre ele este papagalul gri african, a carui gandire poate fi comparata cu cea a unui copil de 5 ani. Exista insa mai multe specii de papagali care folosesc unelte precum sunt pietricelele, pentru a-si pisa coji de oua pe care le mananca ulterior pentru calciu.
2. Papagalii au doua perechi de degete opuse
Zygodactyl se numeste regnul din care fac parte si asta inseamna ca, spre deosebire de majoritatea pasarilor, care au 3 degete frontale, acestia au picioarele configurate perfect pentru o aderenta optima, cu doua degete in fata si doua in spate.
3. Nu sunt atat de inocenti precum par
Cei mai multi papagali sunt omnivori, hrana lor constand in fructe, seminte, nuci, insecte si uneori chiar si carne. Exista specii care se hranesc aproape exclusiv cu nectar, asa cum este papagalul curcubeu din Pacificul de Sud, insa asta nu inseamna ca toti papagalii sunt straini de crime sangeroase. De fapt, in 1868, cand primii papagali din specia kea au fost observati atacand, ucigand si mancand oi, in Noua Zeelanda, au fost tratati ca adevarati pradatori. Asta a luat sfarsit in 1986, cand au capatat statutul de pasari protejate.
4. Nu toti papagalii sunt tropicali
In lume exista peste 350 de specii cunoscute de papagali. Dintre acestia, cei mai multi traiesc in regiunile tropicale si subtropicale din Australia, Asia, America Centrala si de Sud si Africa. Asta nu inseamna ca nu exista si papagali care isi au originile in Noua Zeelanda (papagalii keas) sau in Muntii Orientali Sierra Madre din Mexic (papagalul cu pene de culoare maronie).
5. Papagalii sunt tot mai rari
Din cauza distrugerii habitatelor si a braconajului pentru comertul cu animale de companie, tot mai multe specii de papagali sunt amenintate cu disparitia. Una dintre cele mai elocvente dovezi in acest sens o reprezinta exploatarea forestiera din Africa, din cauza careia a disparut 99% din specia de papagali gri din Ghana.
6. Papagalii se aseamana adesea, dar nu tot timpul, cu partenerii lor
Masculii si femelele celor mai multe specii arata aproape identic. Uneori, acestia nu pot fi recunoscuti decat cu ajutorul testelor de laborator. Exista insa si specii in care masculii arata cu totul altfel decat femelele. Una dintre ele este Solomon Island, ai carei masculi de culoare verde smarald si cu ciocuri colorate in nuante de foc arata total diferit fata de femele, care pot fi albastre sau rosii si care au ciocurile negre.
7. Papagalii au un gust foarte dezvoltat
In comparatie cu noi, care avem aproximativ 10.000 de papile gustative fiecare, papagalii pot parea destul de nepretentiosi cu cei 300 de senzori care percep gustul. Cu toate astea, papagalii pot fi destul de capriciosi atunci cand vine vorba de mancare si isi arata destul de clar preferintele pentru anumite alimente.