De ce iubim lenesii: 15 curiozitati despre unele dintre cele mai simpatice mamifere

Publicat: 11 mai 2017, 12:28 Autor: Echipa Ciao.ro Life
De ce iubim lenesii: 15 curiozitati despre unele dintre cele mai simpatice mamifere

Unul dintre cele mai incete mamifere din lume, lenesul, isi are originile in America Centrala si de Sud. Sunt oarecum solitari, daca nu punem la socoteala faptul ca reprezinta un adevarat habitat natural pentru o multime de organisme, printre care se numara si moliile, carabusii, gandacii, cateva specii de alge si fungi.

1. “Cei din urma vor fi cei dintai”, se spune, iar lenesilor li se potriveste perfect. Se misca atat de greu pe uscat, incat pare de necrezut ca sunt inotatori grozavi.

2. Nu sunt maimute, dar cu siguranta impartasesc pasiuni comune cu acestea, printre care si petrecerea timpului in copaci. Lenesii sunt animale arboricole, nici nu ne mai miram ca sunt cu capul in nori tot timpul.

3. Ar putea avea legatura cu lentoarea lor generala, asa ca trebuie sa spunem: lenesii au un sistem digestiv foarte lent, asa ca “numarul doi” nu li se-ntampla decat o data pe saptamana. La fel si “numarul unu”.

4. Au o reputatie de notorietate, insa lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par. Contrar asteptarilor, un lenes doarme in medie 10 ore pe zi, cu doar putin mai mult decat oamenii.

5. Nu stiu sa se ascunda prea bine de pradatori si sunt o tinta usoara, mai ales ca lasa si urme. Din cauza ca isi fac nevoile mereu in acelasi loc, lenesii sunt usor de gasit.

6. Cand le e lene sa isi cumpere costume de camuflaj pentru a nu fi stridenti printre ramurile copacilor care-i adapostesc, lenesii poarta alge. Serios, pe blana lor cresc alge verzi care ii ajuta sa se ascunda mai bine.

7. Energia lenesilor este minima, tocmai pentru ca regimul lor alimentar nu este unul prea variat sau nutritiv. De fapt, lenesii se hranesc in mare parte cu frunze. Tu ai fi mai plin de vitalitate daca ai manca asta?

8. Nu par ei cea mai buna prada si cu siguranta nu se compara la fragezime cu vita Kobe, dar sunt destul de ravniti la ospetele vulturilor, ale serpilor sau ale jaguarilor.

9. Daca nu i-ai atinge, nu prea ai putea sa faci diferenta dintre un lenes viu si unul mort, pentru ca aceste mamifere fascinante isi mentin aderenta si raman cu membrele inclestate in jurul crengilor de care se tin chiar si dupa ce isi dau ultima suflare.

10. Poate ca sunt inceti, dar asta nu inseamna ca nu compenseaza cu superputeri. De exemplu, lenesii cu 3 degete isi pot intoarce capetele la aproape 360 de grade.

11. Desi te-ai astepta, tinand cont de reputatia lor, sa fie inactivi 24/7, adevarul este ca lenesii sunt adevarate “pasari de noapte”. Nu glumim, chiar sunt animale nocturne.

12. Nu le place sa-si faca manichiura, asa ca ghearele lor ajung uneori si la lungimea impresionanta de 10 cm. Desigur, acesta ii ajuta sa se catare in copaci si sa se fixeze in siguranta in anumite pozitii.

13. Poate pentru ca sunt lenesi si nu sunt dispusi sa depuna eforturi pentru a-si construi relatii, sunt finite solitare. Lenesii se intalnesc doar pentru a se imperechea, iar romantismul le lipseste cu desavarsire.

14. Durata sarcinii la femelele lenes variaza intre 7 si 10 luni. Acestea nu dau niciodata nastere mai multor pui, asa ca lenesii mici sunt destul de rasfatati.

15. Nu par nici cele mai puternice si nici cele mai descurcarete animale, insa stilul de viata nepasator si lipsit de eforturi, respectiv dieta fara colesterol le confera o speranta de viata de pana la 40 de ani.

Publicat: 11 mai 2017, 12:28 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă