Cum citesti minciuna pe fata unei persoane! Ce inseamna daca da din cap si daca se uita la dreapta

Publicat: 07 apr. 2017, 13:01 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Cum citesti minciuna pe fata unei persoane! Ce inseamna daca da din cap si daca se uita la dreapta

‘Toata lumea minte!’ – una dintre replicile celebre pe care Dr. House o tot foloseste in serialul cu acelasi nume. In timp ce multi dintre noi folosim des minciuni nevinovate (‘da, am plecat de acasa’, dar tu inca esti in pat…), unii oameni adora sa minta si in situatii critice, importante, si asa se baga in belele mari!

Mark Bouton a fost agent FBI timp de 30 de ani si meseria lui a fost sa isi dea seama cand este mintit sau nu de catre cei pe care ii interoga. Acesta a scris si o carte despre acest subiect intitulata ‘Cum sa detectezi minciunile ca un agent FBI’. Acesta a marturisit ca il ajuta multe expresii faciale ca sa isi dea seama cand cineva il minte sau nu.

„Exista un numar de expresii faciale si reactii asociate care indica atunci cand o persoana minte sau nu. Unele sunt cauzate de stari nervoase, altele de reactii chimice din corp si altele de reactii fizice”, sustine Mark Bouton. Pentru inceput, el spune ca este important sa intelegi cum se poarta acea persoana in mod normal.

„Este mai bine sa observi acea persoana o perioada, prin conversatii banale sau intrebari lipsite de importanta ca sa observi care sunt reactiile lui normale. Inclusiv anumite ticuri pe care ar putea sa le aiba. Daca ulterior iti arata cativa indicatori specifici minciunilor cand ii pui intrebari mai serioase si la obiect, si nu sunt cele pe care le-ai observat anterior la ea, atunci poti sa fi convins ca persoana cu care stai de vorba minte”, sustine autorul cartii.

Iti prezentam cateva semne si expresii pe care persoanele care mint le fac, in general:

1. Isi misca ochii sus/jos sau stanga/dreapta

 - Find & Share on GIPHY

„Este o reactie psihologica deoarece se simte incomod sau incoltit de catre intrebarile tale la care nu vrea sa raspunda. Este o reactie pe care oamenii o au din trecut, cand erau nevoiti sa scape dintr-o mare primejdie, si cautau cu disperare o cale de scapare”, sustine Mark.

2. Clipesc rapid

 - Find & Share on GIPHY

„O persoana normala clipeste in jur de 5-6 ori pe minut sau o data la 10-12 secunde. Cand o persoana stie ca minte si e stresata, poate clipi de 5-6 ori in mod succesiv”, mai scrie in cartea fostului agent FBI. Bouton sustine ca exceptiile de la clipitul normal sunt o reactie a dopaminei din organism. De exemplu, o persoana cu Parkinson va clipi mai rar decat un om normal, in timp ce o persoana cu schizofrenie va clipi mai repede decat normal.

3. Inchide ochii mai mult de o secunda, cum e normal

 - Find & Share on GIPHY

Mark Bouton sustine ca, atunci cand o persoana isi inchide ochii o secunda sau chiar doua, este un semn ca te-a mintit. A tine ochii inchisi o secunda este un fel de mecanism de aparare. In mod normal, o persoana va clipi la viteza de 100 sau 400 milisecunde sau 0.10 sau 0.40 de secunda.

4. Se uita sus, in dreapta

 - Find & Share on GIPHY

In general, persoanele dreptace se uita sus, in dreapta, atunci cand mint. „Cand intrebi o persoana dreptace despre ceva ce a vazut, daca se uita sus si la stanga, atunci isi acceseaza memoria in legatura cu acel incident. Daca se uita sus si la dreapta, isi acceseaza imaginatia si cauta sa inventeze un raspuns”, sustine Mark B. Oamenii stangaci vor avea reactiile invers, iar unii oameni vor privi drept in fata atunci cand incearca sa isi acceseze o memorie vizuala.

5. Privesc direct spre dreapta

 - Find & Share on GIPHY

Persoanele dreptace privesc direct spre dreapta cand mint. „Daca vei intreba pe cineva ce a auzit, ochii lui se vor duce spre urechea dreapta pentru a prelucra sunetele pe care le-a auzit, dar daca ochii lui se duc spre dreapta, se pregateste sa minta”, spune Mark.

6. Se uita jos, la dreapta

 - Find & Share on GIPHY

Oamenii dreptaci se uita, in general, jos si la dreapta atunci cand mint despre anumite mirosuri sau senzatii. „Ochii se vor muta in jos si spre stanga daca iti va povesti despre amintirea unui miros sau senzatia unei atingeri, cum ar fi un iz neplacut sau un vant rece. Dar ochii lui se vor muta jos si la dreapta daca minte despre asta”, adauga autorul.

7. Piele stransa si ridata

 - Find & Share on GIPHY

Un zambet fals nu afecteaza ochii si este facut doar din gura. Mark Bouton sustine ca, atunci cand o persoana zambeste cu adevarat, face riduri la ochi si pielea din acea zona se strange.

8. Isi ating fata

 - Find & Share on GIPHY

Adesea, cand persoanele mint au mancarim pe fata. Daca si-o atinge, poate fi semn ca te minte. Bouton sustine ca asta se intampla din cauza unei reactii chimice care se produce atunci cand mintim.

9. Buze incretite

 - Find & Share on GIPHY

Unele persoane isi pot increti buzele pentru a contracara faptul ca au gura uscata din cauza faptului ca mint. „Gura unei persoane se usuca adesea din cauza faptului ca minte. Poate sa iti tuguie buzele, ca si cand ar vrea sa suga cu paiul, sa le increteasca pentru a trece peste ce se intampla”, mai scrie in carte. Cand buzele lor sunt atat de tuguiate incat se albesc, este semn clar ca mint.

10. Transpiratia excesiva

 - Find & Share on GIPHY

Oamenii care mint tind sa transpire mult mai mult decat in situatiile normale. Transpiratia apare, in general, pe frunte obraji sau pe ceafa, si vei vedea cum persoana incearca sa se stearga subtil.

11. Inrosirea

 - Find & Share on GIPHY

In general, dupa ce mint, multe femei se inrosesc la fata. Este un reflex involuntar cauzat de sistemul nervos simpatic si este urmarea eliberarii de adrenalina in organism.

12. Miscatul din cap

 - Find & Share on GIPHY

Daca oamenii misca din cap atunci cand spun ceva, tocmai au negat cele spuse. In general, cand oamenii spun adevarul misca din cap in acelasi timp in care vorbesc ceea ce au sa iti comunice.
Dar daca ei dau din cap in dezacord cu ceea ce au spus, corpurile lor le tradeaza minciuna.

Publicat: 07 apr. 2017, 13:01 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă
×