In fiecare an, minunile savarsite de Sfanta Parascheva ii aduna la Iasi pe credinciosii din Romania.
Minunile pe care le-a facut Sfanta Cuvioasa Parascheva au facut ca numarul credinciosilor care ajung in Iasi, in fiecare an, sa creasca tot mai mult. Pe data de 14 octombrie, dar si cu cateva zile inainte, mii de pelerini se aduna in fata Catedralei Mitropolitane, unde se afla moastele facatoare de minuni ale Cuvioasei.
Desi e considerata ca fiind in special Ocrotitoarea Moldovei, dar si a tuturor romanilor care merg sa se roage la moastele sfinte, Sfanta Parascheva nu s-a nascut in tara noastra. Cuvioasa e originara din Bulgaria si a venit pe lume intr-o familie de oameni foarte bogati. Inca de mica, ea a aratat ca este deosebit de milostiva. Atunci cand a crescut, a intrat la o manastire si a continuat sa ii ajute pe cei saraci.
Imediat dupa moartea sa timpurie, mormantul Cuvioasei a fost uitat. Insa, in urma unor minuni facute de Sfanta Parascheva, moastele sale au fost redescoperite. Cand orasul ei natal a fost contopit de catre turci, osemintele sfinte au fost rascumparate de catre domnitorul Vasile Lupu.
Acesta le-a asezat in Catedrala „Sfintii Trei-Ierarhi” din Iasi. Mai tarziu, acestea au fost mutate in Catedrala Mitropolitana, acolo unde se afla si astazi.
In istoricul pelerinajului de la moastele Sfintei Parascheva sunt consemnate vindecari miraculoase. De asemenea, unele au intrat in istoria Catedralei iesene. Se pune ca trupul Sfintei Cuvioase s-a miscat atunci cand doua femei au vrut sa ii puna o perna sub cap. Oamenii au descris ca dupa ce s-au inchinat la moaste au simtit momente inaltatoare, mila si dragoste divina.
Pe data de 13 iunie 1641, moastele Ocrotitoarei Moldovei au fost asezate in Biserica „Sfintii Trei-Ierarhi” din Iasi. In noaptea de 26 decembrie 1888, o lumanare a cazut si a aprins intregul paraclis in care se aflau Moastele Sfintei. Focul a topit racla de argint, insa trupul Cuvioasei a ramas neatins.