Gravidele și femeile care alăptează
Femeile care mănâncă ouă, carne, lapte și produse lactate nu au nici o problemă în a-și asigura aportul de vitamina D, vitamina B12, calciu, fier, zinc și proteine necesar sarcinii și alăptării. Cele care au un regim lacto-ovo-vegetarian bine planificat pot fi și ele relaxate, deoarece nevoile crescute de acid folic pot fi acoperite printr-un aport suplimentar de legume și fructe.
Dieta vegan are riscuri multiple:
-impune un debut al sarcinii ca o greutate corporală sub limitele normale, cu depozite insuficiente de fier și zinc.
-nu permite o creștere în greutate într-un ritm care să susțină evoluția sarcinii
-nu poate asigura aportul optim de acizi grași esențiali omega-3 necesar dezvoltării fetale (prezenți doar în peștele gras)
-este asociată frecvent cu un deficit de vitamina B12 (prezentă doar în produsele animale) care poate duce la retard în dezvoltarea fizică și intelectuală a fătului, indiferent dacă se folosesc suplimente nutritive.