Hrișca arată și se pregătește precum cerealele numai că este, de fapt, o plantă ierboasă înrudită cu rubarba și ștevia creață. Hrişca este bogată în vitamine (E, B1 şi B2) dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier. Foarte important este și ce nu are, respectiv gluten.
În fapt, hrișca este superioară grâului din multe puncte de vedere: conține mult mai puține glucide, nu conține gluten, conține cantități mari de lizină (aminoacid esențial), fier, seleniu și mai mult calciu, cantități impresionante de antioxidanți și se prezintă ca o alternativă la grâu pentru cei care au intoleranță la cereale.
Un nivelul normal de glucoză din sânge, un sistem nervos întinerit, o capacitate de reținere și memorare mai bună, un nivel optim al colesterolului și o greutate sub control întrucât hrișca este bogată în fibre alimentare insolubile, în lizină (un aminoacid esenţial), magneziu, în cupru organic şi vitamine din complexul B.
În plus, hrişca conţine substanţe cu efect diuretic, care reduc excesul de apă din corp. Se poate cumpăra din majoritatea magazinelor naturiste. Mare atenție cand o cumpărați! Alegeți hrișca verde întrucât aceasta e starea ei crudă. Cea maro este prăjită, sărăcită de nutrienți.