Margarina nu pare sa fie vazuta cu ochi buni chiar de catre toata lumea.
Pentru ca in trecut au existat mituri despre presupusele efecte nocive pe care le-ar avea margarina, oamenii au inceput sa evite acest aliment tot mai mult. Inainte, margarina era obtinuta prin hidrogenarea totala a uleiurilor vegetale.
In urma acelui proces se formau grasimile „trans”, cele care se depun pe artere si au un efect nociv la nivel de colesterol. Acum, lucrurile stau putin diferit, pentru ca si tehnologia care ajuta la pregatirea sa s-au mai schimbat, odata trecerea timpului.
Modul prin care se obtine margarina difera cu mult in ziua de astazi. Cel putin asta sustin medicii nutritionisti, pentru ca in general acest aliment contine apa, diverse cantitati de lipide, suplimente de vitamina A si D, lecitina, acizi grasi Omega-3 si Omega-6, coloranti, arome sau lapte praf degresat, noteaza csid.ro.
In comparatie cu untul, margarina a avut mereu o „reputatie” mai proasta, insa nu fara motiv. Pe de alta parte, margarinele din noua generatie sunt mai putin nocive pentru organism decat se credea, din moment ce si metoda de obtinere a fost cu mult schimbata.
Hidrogenarea totala sau partiala a uleiurilor era o metoda clasica de preparare a margarinei. Aceasta metoda consta in incalzirea uleiului in prezenta hidrogenului si a unui catalizator, un procedeu prin care acizii grasi se transformau din polinesaturati in nononesaturati si saturati, si invers. Consecinta o reprezenta faptul ca uleiul vegetal sanatos devenea automat un produs nesanatos.
Margarina a fost preparata pentru prima data in anul 1869 de catre cercetatorul francez Hippolyte Mege Mouries si a fost considerata o perioada indelungata o buna alternativa pentru unt. In jurul acestui aliment au existat si mituri ca ar duce la aparitia bolilor cardio-vasculare, ar creste colesterolul, sau ca in timp ar dezvolta diverse forme de cancer.
Organizatia Mondiala a Sanatatii si Organizatia Mondiala a Inimii recomanda insa consumul de margarina, pentru ca e o sursa de grasimi bune care ajuta la mentinerea colesterolului sub control!
In ziua de astazi, margarina tartinabila pe care o gasim in supermarket este obtinuta prin amestecarea uleiurilor vegetale, cum ar fi cel de in, de rapita sau de floarea soarelui, cu o cantitate mica de grasime vegetala de palmier sau cocos si cu apa.