Lumea teatrului romanesc a mai pierdut un mare nume. Actrita Aimee Iacobescu a fost rapusa de cancer la varsta de 71 de ani!
Intr-un interviu pentru revista Tango, Aimee Iacobescu a vorbit despre familia ei, dar si despre cum tatal ei i-a ales numele. Actrita s-a nascut in noaptea de Sanziene, in anul 1946, intr-un sat
din judetul Buzau.
Se pare ca tatal ei i-a ales numele de Aimee, inspirat din scrisorilede dragoste pe care i le trimitea mamei sale. Toate mesajele de amor incepeau cu ”ma bien aimee” (n.r. iubita mea). Iata cum isi incepe Aimee povestea.
In noaptea de Sanziene a anului 1946 s-au nascut in familia Iacobescu, din satul Unguriu, fratii gemeni Aimee si Dorel. Mama, Steluta, absolventa a facultatii de desen si scenografie, si tatal,
Constantin, medic militar, traiau intr-o casa micuta.
”Tata ii scria mamei scrisori de dragoste care incepeau cu «ma bien aimée». Numele meu de acolo provine. Am avut probleme cu el mai tirziu, autoritatile de atunci habar n-aveau sa-l pronunte, il citeau ca atare, ma luau la intrebari, suspiciosi, ca ce fel de nume e asta.
Tot ce am mai frumos in mine s-a nascut acolo, in locurile acelea unde am copilarit. In vatra satului era o livada si in fiecare an, primavara, imi propuneam impreuna cu fratele meu sa asteptam momentul in care vor inflori pomii. Dar adormeam, iar livada inflorea de fiecare data noaptea”, marturisea actrita, pentru revista Tango, in urma cu cativa ani.
Aimee Iacobescu a avut o viata grea inca de mic copil. In anii de razboi, ea si familia ei au fost nevoiti de multe ori sa-si schimbe domiciliul. Teama de securitate ii facea sa vorbeasca in soapta.
„Bunica ne spunea in fiecare zi sa nu spunem ca mergem la biserica, ca ne-am impartasit, ca invatam limba franceza, sa nu scoatem o vorba despre casa in care ne-am nascut. Mi-aduc aminte ca la un moment dat am plecat in Alba-Iulia, unde am primit locuinta in palatul Mariei Tereza, iar vizavi era spitalul unde tata lucra.
Intr-o seara de Craciun a venit soldatul de jos de la poarta, era un ungur, si i-a spus mamei: «Doamna, aruncati repede bradul, ca vine politrucul sa vada cine a facut pom de Craciun!». Politrucul era cel care raspundea politic de armata, cel care te controla de Pasti sa vada daca-l sarbatoresti, cauta in gunoaie coji de oua rosii, turna peste tot. Tata a luat bradul, asa cum era impodobit, si l-a aruncat in zidurile cetatii de la fereastra. Nu pot uita imaginea asta nici acum.“, mai adauga Aimee.