4 rețete delicioase de mucenici moldovenești și mucenici muntenești
Dacă a venit luna martie, a sosit timpul pentru a savura din nou si gustul incomparabil al mucenicilor. Fie că optați pentru varianta mucenicilor fierți, fie că doriți să preparați sfințișorii moldovenești, ziua de 9 martie nu poate fi la fel fără această tradiție. Nu uitați și de cele 44 de pahare de vin care se beau pentru a avea putere de muncă pentru tot restul anului.
Sfințișorii, mucenicii moldovenești cu gust de cozonac
În fiecare an, pe 9 martie, creștinii sărbătoresc Prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, o sărbătoare încărcată de tradiții. Cea mai importantă dintre acestea este fără îndoială coacerea mucenicilor. În Moldova, aceștia se numesc sfințișori și tradiția spune că femeile trebuie să facă 40 de astfel de colaci. Mucenicii au forma cifrei 8 și simbolizează infinitul. Aluatul din care sunt făcuți este asemănător celui de cozonac, iar mucenicii sunt pufoși, însiropați și extrem de aromați. Aveți mai jos rețeta tradițională pentru cei mai gustoși mucenici moldovenești.
Rețetă de mucenici moldovenești
Ingrediente aluat:
- 600 g făină
- 1 ou
- 25 g drojdie
- coaja rasă de la o lămâie
- 30 g unt
- 1 linguriță zahăr
- jumătate de linguriță de sare
- 300 ml lapte
Ingrediente sirop:
- 1 cană de zahăr
- 1 cană de miere
- 2 căni de apă
- esență de vanilie
- 250 g nucă măcinată
Mod de preparare:
Se prepară maiaua din drojdie, zahăr și o linguriță de făină. O lăsați 10 minute, după care o amestecați cu restul ingredientelor pentru aluat. Compoziția rezultată trebuie frământată foarte bine, exact ca la cozonac. După aceea, o lăsați să crească într-un loc călduț. Împărțiți aluatul în bucăți egale, pe care începeți să le modelați în forma cifrei 8. Mucenicii astfel obținuți se coc la cuptor, timp de 20-30 de minute.
Până se coc sfințișorii, puteți pregăti siropul. Apa se fierbe împreună cu zahărul pentru câteva minute. După ce se răcește un pic, se adaugă mierea și esența de vanilie. Mucenicii scoși din cuptor trebuie lăsați să se răcească puțin, după care îi înmuiați cât mai bine în sirop. La final, îi ungeți cu miere pe deasupra și presărați nucă măcinată.
Rețetă de mucenici moldovenești de post
Ingrediente aluat:
- 1 kg făină
- 150 g zahăr
- 50 g drojdie proaspătă
- o linguriță sare
- 300 ml frișcă vegetală
- 250 ml suc de portocale, cu acid (puteți folosi și apă minerală)
- coaja rasă de la o lămâie
- 150 ml ulei
- esență de vanilie
Ingrediente sirop:
- 300 g zahăr
- 800 ml apă
- coaja rasă de la o lămâie
- esență de rom
- miere
- 300 g nucă măcinată
Mod de preparare:
Făina se pune într-un castron. Amestecați 50 ml de frișcă, o linguriță de sare, o linguriță de zahăr și drojdia. Restul de frișcă se pune la încălzit. Peste făină se adaugă frișca amestecată cu drojdia, restul de zahăr, coaja de lămâie, vanilia și sucul sau apa minerală. Frământați bine aluatul, exact ca la cozonac. Când simțiți că se desprinde de castron, începeți să puneți ulei, puțin câte puțin, în timp ce frământați în continuare. Puneți puțină făină deasupra, acoperiți castronul și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț.
Între timp, puteți să preparați siropul. Puneți într-o oală apa, zahărul și coaja de lămâie și lăsați să fiarbă până se topește zahărul. Când e mai rece, adăugați și esența de rom.
Când vedeți că aluatul s-a dublat în volum, începeți să modelați mucenicii. Împărțiți aluatul în forme egale, din care faceți forma cifrei 8. Îi puneți la copt în cuptorul încins și după aproxmativ 30 de minute sunt gata. După ce îi scoateți din cuptor în înmuiați în sirop, îi ungeți cu miere și puneți nucă deasupra.
Mucenicii cu zeamă, tradiția din Muntenia
Dacă în Moldova se fac mucenicii la cuptor, în zona Munteniei tradiția este diferită. Mucenicii sunt mult mai mici și se fierb în apă cu zahăr. La final, se adaugă nucă din belșug și scorțișoară, după gustul fiecăruia.
Rețetă de mucenici fierți
Ingrediente:
- 300 g făină
- 150 ml apă foarte caldă
- puțină sare
- 2.5 l apă
- coaja de la două portocale
- coaja de la o lămâie
- 10 linguri de zahăr
- nucă măcinată
- scorțișoară
- esență de rom
Mod de preparare:
Puneți făina într-un castron, iar în mijlocul ei adăugați apa fierbinte. Începeți să frământați până când aluatul se răcește și este elastic. Când este gata, îl puneți pe masa presărată cu făină și îl întindeți. Acesta trebuie împărțit în părți egale și cât mai mici. După aceea, din fiecare parte faceți fâșii lungi și subțiri și formați din ele cifra 8. Mucenicii astfel obținuți se pun într-o tavă, fără să se atingă unul de celălalt și se lasă o zi la uscat.
Când vreți să-i fierbeți, puneți o oală mare cu apă pe foc, puneți zahărul, coaja de la lămâie și de la portocală și sarea. În momentul în care apa începe să fiarbă, adăugați mucenicii și îi fierbeți la foc cât mai mic. Când vor fi gata, aceștia se vor ridica la suprafața apei. La final, se adaugă esența de rom, nuca și scorțișoara.
Rețetă de mucenici fierți gata cumpărați
Ingrediente:
- o pungă de mucenici din comerț
- doi litri de apă
- 150 g zahăr
- 150 g nucă măcinată
- sare
- esență de vanilie
- esență de rom
- scorțișoară
- coaja de la o lămâie
Mod de preparare:
Puneți apa cu sarea pe foc și când începe să fiarbă, adăugați mucenicii. În aproximativ 10 minute, aceștia vor fi gata. Pentru a nu se lipi, încercați să amestecați în compoziție din când în când. După ce au fiert, puneți toate esențele și amestecați bine.