2020, anul dezastrelor? O nouă tulpină de coronavirus amenință lumea!

Publicat: 20 oct. 2020, 13:53 Autor: Elena Arhiva
2020, anul dezastrelor? O nouă tulpină de coronavirus amenință lumea!

O nouă tulpină de coronavirus, apărută tot de la lilieci, ar putea să se transmită la oameni, spun cercetătorii, care se luptă deja să găsească un tratament pentru animalele din fermele din Statele Unite.

La fel ca și SARS-CoV-2, care a făcut atâtea victime în toată lumea, virusul SADS-CoV a apărut în China, tot de la lilieci, și are simptome cum ar fi voma și diareea în rândul animalelor, care duc, în cele mai multe cazuri, la deces.

SADS-CoV se poate transmite cu ușurință la oameni

Însă cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord au arătat recent că SADS-CoV poate infecta și se poate multiplica în căile respiratorii umane, ficatul și celulele intestinale umane. SADS-CoV aparține aceleiași familii de viruși ca și SARS-CoV-2, virusul din spatele pandemiei COVID-19.

Poate fi mai periculos decât coronavirusul

Spre deosebire de SARS-CoV-2, care este un ”betacoronavirus”, SADS-CoV, care până în acest moment s-a răspândit doar în rândul porcinelor, este considerat un ”alphacoronavirus”.

”Majoritatea oamenilor de știință se concentrează pe betacoronavirusuri, cum ar fi SARS și MERS. Însă alphacoronavirusurile pot fi la fel de importante, poate chiar mai periculoase, ținânt cont de potențialul lor de a se transmite de la o specie la alta”, a declarat Ralph Baric de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill. În cadrul studiului au fost infectate mai multe celule sintetice cu coronavirusul porcilor și apoi au fost urmărite reacțiile, relatează antena3.ro.

Astfel, cercetătorii au descoperit că o gamă largă de celule de mamifere – inclusiv celule pulmonare și intestinale primare umane – sunt susceptibile la infecția cu SADS-CoV. De asemenea, spre deosebire de SARS CoV-2, noua tulpină are șanse mult mai mari să se multiplice mai rapid în celulele intestinale decât în plămâni, scrie dailystar.co.uk.

Publicat: 20 oct. 2020, 13:53 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă