1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Motivul pentru care se fac farse în această zi
1 aprilie este cunoscută în aproape toată lumea drept ”Ziua Păcălelilor”. În România, acest obicei a apărut în secolul al XIX-lea, iar tradiția spune că toate farsele trebuie făcute înainte de prânz. Puțină lume știe însă cum s-a ajuns la această Zi a Păcălelilor.
Ziua Păcălelilor a apărut în secolul al XVI-lea
Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Precursori ai April Fools’ Day – Ziua Păcălelilor în variantă autohtonă – ar putea fi festivalul roman Hilaria, care se desfăşura pe 25 martie, şi Medieval Feast of Fools, care se desfăşura pe 28 decembrie, o zi care încă este sărbătorită în unele ţări de limbă spaniolă, relatează Mediafax.
Ziua Păcălelilor a fost inventată de europeni, dar a devenit rapid o tradiție cunoscută și peste Ocean. Povestea acestei zile are rădăcini destul de vechi. În secolul al XVI-lea, mai exact în anul 1582, Papa Grigorie al XIII-lea a schimbat calendarul. Astfel, cel iulian s-a transformat în cel care avea să-i poarte numele, calendarul gregorian. Pe stilul vechi, oamenii sărbătoreau Anul Nou pe 1 aprilie, dar o dată cu modificarea calendarului, prima zi a anului a devenit 1 ianuarie.
Nu a fost însă ușor pentru oameni să asimileze această schimbare. Astfel, existau foarte mulți care sărbătoreau Anul Nou tot pe data de 1 aprilie. Fiindcă tradiția spune că la începerea unui an nou se trimit felicitări și urări de bine, aceste obiceiuri au continuat, chiar și printre cei care nu au acceptat imediat schimbarea datei. Aceștia erau numiți ”nebunii de aprilie”. De aici a pornit și numele zilei de 1 aprilie, ”April Fools’ Day”.
Astfel, o dată cu trecerea anilor, oamenii au considerat că cei care încă trimit urări de 1 aprilie vor doar să facă niște farse. Așa s-a ajuns ca această dată să fie cunoscută drept ”Ziua Păcălelilor”. În România, acest obicei a început să fie practicat în secolul al XIX-lea. Atenție însă: farsele trebuie făcute până la prânz, pentru că altfel cel care le face va fi urmărit de ghinion.
Tradiții de Ziua Păcălelilor
În țara noastră, în special la sate, se consideră că dacă pe 1 aprilie ești păcălit de o fată, trebuie să te căsătorești cu ea. De asemenea, o altă tradiție spune că bărbatul care se însoară pe 1 aprilie va fi ținut din scurt de soție. Așa cum în România sunt mai multe obiceiuri legate de această zi, și în alte țări oamenii au descoperit forme noi de a sărbători Ziua Păcălelilor.
De exemplu, în Anglia cel care este păcălit trebuie să poarte o coadă. Aceste persoane sunt numite”noddy” sau ”April cuckoo”, în Scoția. În Japonia, pe 1 aprilie se sărbătorește ”Ziua Păpușilor”, când oamenii obișnuiesc să își dăruiască păpuși. Și în America Latină există Ziua Păcălelilor, dar data acestei sărbători este diferită. În Mexic, Peru și Columbia se numește ”Dia de los inocentes”, adică ”Ziua celor naivi” și are loc pe 28 decembrie.
Ziua Păcălelilor în lume
În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda, o tradiţie de Ziua Păcălelilor – numită „poisson d’avril”, „pesce d’aprile!”, respectiv „aprilvis” (peştele lui aprilie) – constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea.
Sărbătoarea „poisson d’avril” este celebrată şi în Canada, dar şi în Portugalia şi Spania. Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins şi în zonele olandeze şi flamande, sub denumirea „aprilvis”.
În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită „noddy”. În Scoţia, Ziua farselor este denumită în mod tradiţional „Hunt-the-Gowk Day” („gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă şi o altă semnificaţie – cea de sosire a primăverii (April cuckoo).
În Polonia, ziua de 1 aprilie este una în care oamenii fac glume şi farse. „Activităţile serioase” sunt de evitat. În Danemarca, 1 mai este cunoscută ca „Maj-kat”. O semnificaţie similară are ziua de 1 mai şi în Suedia. Însă atât danezii, cât şi suedezii obişnuiesc să sărbătorească şi April Fools’ Day („aprilsnar”). Ziua Păcălelilor de 1 mai este mult mai puţin celebrată de aceştia.
În Spania, sărbătoarea „peştele lui aprilie” („pescado de abril”) a fost preluată pe filieră franceză. Spaniolii având şi propria lor zi a păcălelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marchează „Dia de los Santos Inocentes” (Masacrul Inoceţilor), fuga în Egipt şi salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria şi Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „şiretlic”.
În unele state din sudul Statelor Unite se sărbătoreşte „The Week of Foolery” (Săptămâna farselor), care începe cu şapte zile înainte de ziua propriu-zisă a păcălelilor.
Sursa foto: Pexels.com