Zacusca de peste – reteta simpla si inedita. Umple camara cu cateva borcane, pentru la iarna! VIDEO

11 09. 2018, 17:56

Zacusca de peste – reteta simpla si inedita pentru o iarna apropiata! Daca nu ai mancat pana acum, iti spunem noi cum e. DELICIOASA! Zacusca de peste seamana la gust cu pestele la conserva in sos tomat. Dar e mai delicioasa si, evident, mult mai sanatoasa decat orice produs de pe raft.

Tot ce trebuie sa faci e sa mergi la piata si sa iti cumperi ingredientele necesare. Alege legume cat mai naturale, de la tarani, si cat mai proaspete. Pestele trebuie sa fie, si el, proaspat si mare. Se foloseste orice fel de peste gras, de apa dulce sau oceanic. Cu peste alb, zacusca iese fada zacusca, uscata, fara gust.

Cea mai buna zacusca a iesit din novac sau macrou. Din somn sau scrumbie/sardina, iese buna zacusca, dar cu gustul specific. Ramane la alegerea dumneavoastra sa vedeti ce tip de peste preferati.

Zacusca de peste – ingrediente

-3 kg peste (fara cap si coada)
-1,5 kg ceapa
-500 g morcov
-2 kg rosii gogonele,bine coapte
-2 kg ardei rosii capia mai carnosi
-500 ml ulei
-250 ml otet
-1 lingurita zahar
-sare, frunze dafin, ardei iute, piper, usturoi

Zacusca de peste – mod de preparare


Pestele se curata, se taie bucati si se pune la fiert in apa cu sare si otet. Trebuie sa fie acoperit de apa. Se spumeaza si se fierbe pana cand carnea se desprinde de pe os.

Se raceste si se curata carnea de pe oase. Daca raman osisoare mici, se vor alege la tocat sau se dizolva in otet, la fiert. Puteti da pestele prin masina de tocat pentru a scapa de oase. Daca este fiert bine in apa cu otet, ele se macereaza.

Separat se face zacusca, ca cea traditionala. Ceapa maruntita si morcovul dat pe razatoarea mare, se inabusa in ulei cu apa, pana se inmoaie.

Se adauga ardeii copti pe jar sau prajiti in ulei. Se da in cateva clocote si se adauga rosiile suc sau curatate de seminte si pielite, apoi tocate. Se lasa la fiert pana se leaga sosul.

Se pun pestele, frunze de dafin, sare, piper, 1 ardei iute taiat marunt, 2-3 catei de usturoi si o lingura zahar. Se lasa la fiert si se adauga zeama ramasa de la fierberea pestelui, dupa gust.

Se lasa la racit, se scot foile de dafin, se pune in borcane si se sterilizeaza la bain-marie. Se scot fierbinti si se aseaza intre paturi. Se lasa 3-4 zile sa se raceasca incet.

Sursa: pofta-buna.com