Vortexul polar lovește România! Meteorologii au emis alertă de ger cumplit
România este lovită, în acest weekend, de un vortex polar, după ce la începutul săptămânii în Capiptală au fost zile cu tempraturi de 15-16 grade! Valul arctic puternic se intensifică peste Europa centrală și răsăriteană, aducând frig extrem și rafale de vânt în Balcani, Mediterana și Turcia până spre sfârșitul lunii.
Vremea rece se va extinde în sud până în Libia și Egipt. Va fi foarte frig în jumătatea estică a Europei, cel puțin până la mijlocul următoarei săptămâni. Specialiștii anunță că un aer polar care vine dinspre nord-nord-est va determina o scădere a tenperaturii cu aproape 20°C.
Cod galben de ger în întreaga țară
Meteorologii au actualizat alertele și au emis noi atenționări Cod galben și portocaliu de ger și vânt puternic. În Carpații Meridionali și de Curbură vântul va bate cu 130 kilometri pe oră.
De vineri ora 12:00 până luni ora 10:00, vremea va fi deosebit de rece, geroasă îndeosebi pe parcursul nopților și al dimineților în cea mai mare parte a țării.
Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei. Aici, în noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) și posibil în cea de sâmbătă spre duminică (13/14 februarie) vor coborî sub -20 de grade.
Maximele în timpul zilei vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade.
Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața.
Ce trebuie să facem atunci când este ger – sfatul medicului
„Dacă avem zile cu temperaturi de -20 de grade este normal să evităm să stăm mult afară. Dacă însă temperaturile de iarnă sunt normale, adică în jurul valorii de -5 grade, indicat este să ieşim afară pentru că aerul curat face bine. O oră petrecută afară ne poate ajuta şi nu ne îmbolnăveşte. Este valabil şi pentru copii. Cu cât stăm mai multe zile închişi în casă, la căldură, cu atât vom fi mai expuşi atunci când ieşim la frig.
Corpul se acomodează treptat cu temperatura şi nu este bine să aibă şocuri mari. Aşa apar bolile de sezon. În sezonul rece este bine să consumăm alimente naturale care întăresc sistemul imunitar. Citricele sunt foarte bune, legumele cu frunze verzi, ghimbirul fac minuni, dar şi dovlecelul ajută corpul să se adapteze mai uşor la temperaturile scăzut“, a explicat medicul Florin Tudor.