Virusul se răspândește rapid în România! Situația dintr-un județ a devenit greu de controlat: ”În momentul în care totul este dispersat, este mai dificil să controlezi”

Publicat: 02 iul. 2020, 09:03 Autor: Andreea Voicu Arhiva

În ultimele zece zile, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut. Mai mult decât atât, în weekendul care tocmai a trecut, foarte mulți români au plecat spre munte și litoral pentru a se relaxa, iar măsurile de protecție au fost cam ”uitate”.

Pe de altă parte, în județul Argeș ar exista o situație pe care cu greu și-o explică specialiștii. Există un focar, dar dispersat în județ.

„În majoritatea județelor noi constatăm că sunt focare în diverse stabilimente, că vorbim de cămine de bătrâni, că vorbim de neuropsihici, că vorbim de o fabrică sau de o unitate de producție. După care avem și zone, cum e de exemplu județul Argeș, unde nu s-a reușit nicio legătură cu vreun centru rezidențial neapărat, cu vreo uniatte de producție. Par să fie cazuri disparate pe teritoriul județului, ne arată o transmitere în localiate și nu localizată într-un stabiliment anume. Atunci când ai un număr mai mare de cazuri, dar într-un stabiliment, vă imaginați că este mult mai ușor de controlat acel focar delimitat. În momentul în care totul este dispersat, este mai dificil să controlezi și să limitezi răspândirea bolii, asta e marea diferență”, a spus Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, potrivit Digi24.

Prof. Alexandru Rafila: „Eu cred că există un răspuns și la o astfel de situație”

De asemenea, și profesorul Alexandru Rafila vine cu precizări, spunând că există soluții pentru gestionarea transmiterii comunitare.

„Dacă există o transmitere comunitară extinsă, fără posibilitatea să se stabilească trasabilitatea cazului, să poți să testezi persoanele cu care a intrat în contact, atunci ai o problemă. Eu cred că există un răspuns și la o astfel de situație, el constă în identificarea activă a tuturor persoanelor care prezintă cea mai mică simptomatologie care ar putea fi legată de această infecție, medicii de familie ar trebui să facă apel la pacienții de pe listele lor, astfel încât dacă apare o persoană cu afecțiuni respiratorii să fie trimisă pentru a fi testată. În felul acesta putem să găsim persoane care sunt responsabile de răspândirea bolii”, a spus Alexandru Rafila.

Publicat: 02 iul. 2020, 09:03 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă