Potrivit specialistului, „există prea multă frică” în Germania, în contextul efortului anti-pandemic, însă în prezent riscul reprezentat de COVID-19 este ușor de calculat și nu mai justifică o politică de restricții exagerată.
„Virusul este mortal pentru puțină lume, exact ca mulți alți viruși: transmisia prin intermediul obiectelor este aproape inexistentă, mulți dintre infectați nu prezintă niciun fel de simptome, doar 5% dintre persoanele care au contractat virusul au nevoie de îngrijiri medicale și mult mai puțini ajung la terapie intensivă.
E un virus mult mai periculos decât virusurile din valurile gripale, dar nu ne va aduce sfârșitul. Teama de coronavirus este adesea irațională. Mult prea frecvent cele mai mici riscuri secundare devin teme majore în politică și în presă. Virusul a fost politizat prea mult, deși nu ar fi trebuit să se întâmple asta”, crede Hendrik Streek.
Oamenii vor trebui să învețe să coabiteze cu COVID-19
Specialistul german arată că preocuparea principală nu mai trebuie să fie numărul de infectări, ci efectele concrete ale epidemiei, precum numărul de pacienți tratați în ambulator și gradul de utilizare a paturilor de la terapie intensivă, relatează antena3.ro.
Hendrik Streek critică și părerile preconcepute legate de eficiența măsurilor anti-COVID. „Nu putem să punem viața pe pauză printr-o apăsare de buton și să credem că apoi se va termina cu virusul”, susține el.
Potrivit acestuia, oamenii vor trebui să învețe să coabiteze cu COVID-19, pentru că după valul 1, vor veni valurile 2, 3 etc, iar virusul va continua să existe timp de decenii.