Virgil Musta, semnal de alarmă: „Orice persoană cu care ne întâlnim, prieten, cunoscut, este potențial infectat și ne poate îmbolnăvi”
Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, trage un semnal de alarmă, explicând că s-a ajuns la un nivel de infectare atât de mare, încât orice persoană cu care ne întâlnim poate fi considerată posibil infectată și poate reprezenta un risc.
„Asistăm la drame în familie, unde nu mai avem unde interna cazuri grave. Aparținătorii insistă foarte mult ca pacienții să fie internați, dar noi nu mai avem locuri. Această presiune face ca și medicii să fie foarte obosiți, tracasați, să aibă probleme în a-și desfășura în mod eficient actul medical. Dacă acum trei luni riscul de a te întâlni cu o persoană bolnavă nu era foarte mare, acum putem considera ca orice persoană cu care ne întâlnim, prieten, cunoscut, este potențial infectat și ne poate îmbolnăvi. Trebuie să purtăm masca permanent, când ne întâlnim cu cineva”, a spus medicul Virgil Musta, pentru Digi 24.
Medicul a explicat că rata de infectare a crescut în România, dar și la nivel de Europa, pentru că măsurile de relaxare au fost percepute greșit: „S-a ajuns la o rea înțelegere a relaxării, lumea consideră că dacă ești relaxat nu trebuie să respecți regulile. Nu este adevărat”.
3186 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 9 octombrie, în România, au fost confirmate 148.886 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 114.792 de pacienți au fost declarați vindecați. Până astăzi, 5.299 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 52 de decese (24 bărbați și 28 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria 50-59 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani. 51 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități.