Vine iarna! Vremea se schimbă radical. Când vom vedea primii fulgi de zăpadă
Meteorologii anunță că, după o perioadă de câteva zile în care vremea se va menține mai caldă decât cea obișnuită pentru această perioadă, va avea loc o răcire accentuată, începând cu data de 20 noiembrie. Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat, luni, prognoza valabilă pentru următoarele două săptămâni.
BANAT
În primele zile ale intervalului valorile termice se vor situa în general peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul regiunii în jur de 12 grade și minime de 4…6 grade. După 20 noiembrie, media temperaturilor maxime va scădea la 6…8 grade, iar minimele vor fi ușor pozitive la început, apoi, în special în a doua saptămâna, media va scădea la -1…0 grade. Vor fi ploi slabe în ziua de 17 noiembrie, iar cu o probabilitate mai mare și în intervalul 21 – 24 noiembrie.
CRIŞANA
În primele zile ale intervalului media maximelor termice se va situa în jurul a 11 grade, iar a minimelor va fi de 3…6 grade, caracterizând o vreme ușor mai caldă pentru a doua decadă a lunii octombrie. După acest interval se întrevede un proces de răcire la nivelul întregii regiuni, astfel că media maximelor se va situa, în general, între 5 și 7 grade, iar minimele vor deveni treptat negative, cu o medie în a doua săptămână de prognoză de -2 grade. Se vor semnala ploi slabe în noaptea de luni spre marți (16/17 noiembrie) și în ziua de marți (17 noiembrie). Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată și la finalul primei săptămâni și începutul celei de-a doua (perioada 21 – 24 noiembrie).
TRANSILVANIA
Media regională a temperaturilor maxime în primele zile de prognoză va fi de 8…10 grade, iar minimele vor oscila între 1 și 4 grade. După 20 noiembrie, vremea se va răci, astfel, de la o medie a temperaturilor maxime de 7…9 grade, se va ajunge la 4 grade. Minimele vor fi preponderent negative, cu o medie de -5…-2 grade, cele mai scăzute valori, urmând să se înregistreze după 26 noiembrie. Va ploua temporar în ziua de 17 noiembrie. În restul intervalului se întrevăd precipitații, cu o probabilitate în creștere, după data de 21 noiembrie.
MARAMUREŞ
În primele zile ale intervalului media temperaturilor maxime va fi de 10…11 grade, iar a minimelor de 2…5 grade, caracterizînd o vreme ușor mai caldă pentru a doua decadă a lunii octombrie. După 20 noiembrie temperatura va fi în scădere, spre o medie a valorilor maxime de 4…5 grade. Minimele vor deveni treptat negative, cu o medie de -3…-1 grad, cele mai scăzute valori, urmând să se înregistreze după 26 noiembrie. Se vor semnala ploi slabe în noaptea de luni spre marți (16/17 noiembrie) și în ziua de marți (17 noiembrie). Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată și perioada 21 – 24 noiembrie.
MOLDOVA
Valorile termice vor scădea accentuat, de la o medie de 11…12 grade în prima zi a intervalului, la o medie de numai 5…6 grade în 18 noiembrie. Nopțile vor fi relativ calde, raportat la normalul termic al perioadei, cu o medie a acestora de 2…5 grade. În ultima decadă a lunii noiembrie, media regională a temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 4…6 grade, iar minimele vor fi în jur de 0 grade în intervalul 20 – 25 noiembrie și de -3…-2 grade spre finalul lunii. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în 17 și 18 noiembrie, cand aria acestora va cuprinde cea mai mare parte a regiunii. În restul intervalului de prognoză, acestea se vor semnala pe arii restrânse, mai ales după data de 21 noiembrie.
DOBROGEA
Vremea va fi caldă pentru această dată în primele două zile ale intervalului, cu temperaturi maxime la nivelul regiunii în jur de 14 grade și o medie a valorilor minime de 5…7 grade. Ulterior temperatura va fi în scădere, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoza, media maximelor nu va mai depăși 8 grade. Pe timpul nopților, se vor înregistra temperaturi minime în jur de 3 grade în intervalul 20 – 25 noiembrie și de 0…1 grad spre finalul lunii noiembrie. Probabilitatea de precipitații va fi în general redusă în cea mai mare parte a intervalului. Excepție va face ziua de 18 noiembrie, când ploile vor cuprinde cea mai mare parte a regiunii și izolat vor fi posibile cantități mai însemnate.
MUNTENIA
În primele două zile ale intervalului, media valorilor maxime se va situa în jurul valorii de 12 grade, apoi se va răci accentuat până la o medie regională de numai 6…7 grade, iar aceste valori diurne se vor menține fara variații semnificative până la finalul lunii noiembrie. Temperaturile minime vor fi ridicate pentru această perioada a anului în prima saptămână, dar mai ales în zilele de 18 și 19 noiembrie, când se va înregistra o media a acestora de 4…6 grade. În intervalul 21-25 noiembrie vor fi temperaturi minime în jur de 1 grad, iar spre finalul lunii media acestora va deveni negativă, la o valoare de -2 grade. În zilele de 17 și 18 noiembrie, aria ploilor va cuprinde cea mai mare parte a regiunii. Sunt posibile precipitații și în restul intervalului, cu o probabilitate în creștere după 21 noiembrie.
OLTENIA
În primele zile ale intervalului valorile termice se vor situa, în general, peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul regiunii de 11…12 grade și minime de 3…6 grade. După 19 noiembrie, media temperaturilor maxime va scădea la 6…8 grade, iar minimele vor fi ușor pozitive la început, apoi, în special după 26 noiembrie, media acestora va scădea la -2…0 grade. Vor fi ploi slabe în 17 și 18 noiembrie. Sunt posibile precipitații și în restul intervalului, cu o probabilitate în creștere după 21 noiembrie.
LA MUNTE
Până în 20 noiembrie, valorile termice diurne se vor menține în general pozitive, cu o medie cuprinsă între 3 și 6 grade. Ulterior se va produce o răcire a vremii, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile maxime mediate pentru întreg spațiul montan vor fi în jur de 0 grade. Nopțile vor deveni tot mai reci, astfel că, de la o medie a minimelor termice de -2…0 grade la începutul intervalului, se va ajunge la valori în jur de -6 grade în a doua jumătate a intervalului. Aria precipitațiilor va cuprinde cea mai mare parte a zonei montane în 17 și 18 noiembrie.
Sursa foto: Arhiva Ciao