Viața Prințesei Diana: basmul care s-a terminat dramatic
O știm cu toții drept ”Prințesa Inimilor”, ne-a câștigat admirația cu ținutele ei demne de titlul nobil pe care l-a căpătat la căsătoria cu Prințul Charles, cu mărinimia de care a dat dovadă implicându-se în nenumărate campanii umanitare, cu zâmbetul cald și cu delicatețea și feminitatea pe care credeam că le au numai prințesele din povești.
Lady Di înainte de a deveni Ladi Di: copilăria și adolescența
Născută în toiul verii, pe 1 iulie 1961, Diana Frances Spencer a venit pe lume în sânul unei familii de aristocrați cu sânge nobil. Fiica Viconților de Althorp John Spencer și Frances Shand Kydd a fost nevoită însă să treacă peste trauma divorțului părinților săi și prin cea a unui proces anevoios pentru custodie, la vârsta de doar 6 ani. Aceasta a crescut mai mult alături de tatăl său, mărturisind ulterior că nu de puține ori i se părea că aude pașii mamei în apropierea locuinței din Althorpe. John Spencer și-a refăcut viața alături de scriitoarea Barbara Cartland, pe care Diana și fratele său mai mic nu au primit-o prea bine în viața lor.
Educată la Școala Boarding și ulterior la Școala Vestică de Sănătate Publică din Kent, a dovedit talente uluitoare la sporturi și a avut adevărate performanțe ca înotătoare. Marea ei dorință era să devină balerină, dar i s-a spus că este prea înaltă pentru asta. Din punct de vedere academic nu a strălucit, ba chiar nu a reușit să promoveze celebrele teste O Levels. Chiar și așa, Prințesa a spus în nenumărate rânduri că a avut o copilărie fericită. După părăsirea școlii, s-a angajat ca dădacă și ca bucătar cu jumătate de normă, pentru ca mai târziu să obțină un post de asistentă de educatoare în Knightsbridge, Londra. Aici l-a și cunoscut, prin intermediul surorii sale, pe cel care avea să-i devină soț și să îi ofere titlul de Prințesă, Prințul Charles de Wales.
Începuturile relației cu Prințul Charles
Diana și Charles și-au pus pirostriile în iulie 1981, când prințesa avea doar 20 de ani, la scurt timp după ce s-au cunoscut. Presa vremii a vuit de-a dreptul pe această temă, cu atât mai mult cu cât cei doi avuseseră doar douăsprezece întâlniri înainte de a-și declara iubire veșnică.
Cei doi s-au văzut pentru prima oară în 1977, pe vremea când Charles avea o relație cu sora mai mare a Dianei, Lady Sarah McCorquodale. Și-au manifestat interesul romantic abia în 1980, după ce idila luase demult sfârșit, când Di l-a privit pe prinț jucând polo în timpul unei ieșiri de sfârșit de săptămână la țară. În februarie aveau să se logodească, însă ceea ce a urmat a fost departe de perfecțiune, în ciuda așteptărilor.
O nuntă ca-n basme
Catedrala Sfântul Paul din Londra a fost locul în care cei doi și-au jurat să-și fie alături la bine si la greu, într-o zi de miercuri, pe 29 iulie 1981. Ceremonia a fost una tradițională, însă invitații au fost pe măsura unei nunți regale, incluzând familii regale din întreaga lume, șefi de stat și membri ai familiilor mirilor. În presă, nunta Prințului Charles cu Diana a fost numită fie ”nuntă de poveste”, fie ”nunta secolului”. Ceremonia a fost filmată și difuzată pe posturile TV naționale și internaționale, înregistrând o audiență de 750 de milioane de telespectatori. Mai mult decât atât, în Marea Britanie ziua cu pricina a fost declarată sărbătoare națională. Nimeni nu și-ar fi imaginat că cei doi îndrăgostiți aveau să se separe în 1992 și cu atât mai puțini ar fi prevestit divorțul scandalos, solicitat de însăși Regina Elisabeta a II-a în 1996.
La ceremonia din Catedrala Sfântul Paul au participat 3.500 de invitați. Numărul mare al acestora a fost și motivul pentru care cei doi au ales această Catedrală în detrimentul celei în care se organizau, tradițional, nunțile regale – Westminster Abbey. Pe lângă invitați, două milioane de spectatori au condus-o pe Diana de la Casa Clarence către altar, alături de cei 4.000 de ofițeri de poliție și de cei 2.201 de ofițeri de armată prezenți pentru a gestiona această mulțime.
Diana a venit la Catedrală însoțită de tatăl său, cu unul dintre cele mai celebre mijloace de transport regale, ”Canapeaua de sticlă”, o trăsură pe care Familia Regală o deține din 1911. În mod obișnuit alături de mireasă s-ar fi aflat și mirele, însă Charles nu a mai avut loc din cauza rochiei voluminoase pe care a purtat-o aleasa inimii sale, rochie care avea o trenă de 8m lungime și pe care mulțimea a putut-o admira în timpul plimbării de 3 minute și jumătate pe covorul roșu.
Diana a inversat ordinea numelor soțului său în timpul ceremoniei, spunându-i ”Philip Charles Arthur George” în loc de ”Charles Philip Arthur George”, dar și acesta a făcut o greșeală, modificând formularea ”bunurile mele lumești” cu ”bunurile tale”. Cei doi au solicitat, de asemenea, renunțarea la un capitol important al jurămintelor, acela prin care Prințesa ar fi promis să-i fie supusă lui Charles.
Admirată și controversată, rochia Dianei, în valoare de 9.000 de lire sterline, a fost realizată din tafta de mătase din fildeș și dantelă, decorată cu broderii manuale, paiete și 10.000 de perle. Creată de Elizabeth și David Emanuel, a avut o trenă lungă de 8 metri, mult mai spectaculoasă decât uniforma de comandant naval pe care a purtat-o Charles. Se spune că Lady Di ar fi pulverizat pe toată lungimea rochiei parfum creat de Casa de Houbigant, cea mai veche parfumerie franceză. În ceea ce privește accesorizarea rochiei de mireasă, chiar fratele Prințesei, Charles Spencer, a scăpat o bârfă care a ajuns în atenția presei: Diana nu era obișnuită să poarte tiară, iar cea moștenită a familiei regale i-ar fi dat dureri de cap severe.