Vestea bombă a zilei! China ar fi început vaccinarea împotriva coronavirusului!
Un înalt oficial chinez din domeniul Sănătății susține că guvernul de la Beijing ar fi început, încă din iulie, să administreze un potențial vaccin angajaților din domenii cheie, scrie The Guardian.
Șeful Comisiei Naționale de Sănătate, Zheng Zhongei a declarat că guvernul a autorizat ”utilizarea de urgență” a vaccinului pentru cadrele medicale și polițiștilor de frontieră. El susține că procedura este una legală și a fost aprobată de urgență de guvern, însă nu a oferit detalii privind acest tratament. Aceasta ar fi prima confirmare a utilizării vaccinurilor de către China în afara studiilor clinice.
„Avem pregătite mai multe măsuri, inclusiv planuri de monitorizare a efectelor secundare, pentru a ne asigura că utilizarea de urgență este bine reglementată și atent monitorizată”, a declarat Zheng.
În luna iunie, guvernul chinez a făcut apel la angajații din companiile de stat care călătoresc mult în străinătate să se ofere voluntari pentru testare. Săptămâna trecută, însă, un avion cu mineri chinezi la bord a fost blocat în Papua Noua Guinee, după ce guvernul local și-a exprimat neîncrederea în legătură cu eficiența vaccinului.
China produce mai multe vaccinuri experimentale, aflate în diverse faze de testare. O serie de teste sunt efectuate în țări ca Emiratele Arabe Unite, Maroc, Brazilia şi Rusia – campanie în care sunt implicați zeci de mii de oameni.
Anunţul făcut de OMS
OMS efectuează teste clinice pentru 20 de vaccinuri anti-COVID, iar șansele sunt ca la mijlocul anului 2021 să poată fi distribuit cel puțin unul, potrivit coordonatoarei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.
Aceasta spune, într-un interviu pentru dpa, că cercetările pentru descifrarea genomului coronavirusului au început în ianuarie, iar în şapte luni s-au făcut mari progrese, potrivit Agerpres.
Soumya Swaminathan a precizat că în prezent OMS are peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice şi că riscul este mic să eşueze chiar toate. Aşadar, un vaccin ar putea fi disponibil la începutul anului viitor, după care urmează producţia pe scară largă, deci există speranţa că ar putea fi distribuit la jumătatea lui 2021. Presupunând că fiecare din cele 20 de vaccinuri candidate are şanse de 10% să fie corespunzător, ar însemna că am putea avea unul sau două vaccinuri, poate chiar mai multe.