Veneția va testa o taxă pentru turiștii de o zi
Autoritățile din Veneția au decis să testeze o taxă de 5 euro începând cu 2024 pentru turiștii care vizitează superbul oraș doar pentru o singură zi.
Decizia a fost votată de Consiliul Municipal al Veneției și va fi implementată din 2024. Prin intermediul ei se dorește descurajarea turismului de o zi, în condițiile în care mulți oameni aleg să se cazeze în localități învecinate ca Mestre și Treviso și vizitează doar pentru o zi Veneția.
Taxa va putea fi plătită online și va fi introdusă pentru maximum 30 de zile în 2024. Datele nu au fost stabilite, dar autoritățile au menționate că vor fi alese zile de weekend de primăvară și din perioada verii. Suma de 5 euro nu va fi plătită de persoanele care petrec cel puțin o noapte în Veneția și de turiștii sub 14 ani.
Veneția ar putea face parte din patrimoniul mondial UNESCO privind locațiile în pericol, după ce organizația a atras adesea atenția că există riscuri majore privind deteriorarea din cauza turismului din zonă. „Dezvoltarea continuă (a Veneției), impactul schimbărilor climatice și turismul de masă amenință să provoace modificări ireversibile ale valorii universale excepționale a bunurilor”, a criticat UNESCO.
Veneția – un oraș plin de obiective turistice
Piața San Marco și Bazilica Sfântul Marcu
Sunt situate în centrul Veneției și, dacă vizitezi acest oraș, ți-e imposibil să nu treci pe aici. Este o zona animată, cu clădiri impunătoare cu arcade și multe restaurante. Bazilica Sfântul Marco este situată aici și este o construcție grandioasă, în stil arhitectural bizantin. Pereții și tavanul cupolelor sunt acoperiți de mozaicuri aurite medieval, iar în interior se află Pala d’Oro, un impozant altar. Merită vizitat și turnul bazilicii, care are o înălțime de aproximativ 99 de metri.
Podul Rialto
Este unul din cele patru poduri care traversează Canal Grande. A fost construit la finalul secolului al XVI-lea sub îndrumarea arhitectului Antonio da Ponte și are o arhitectură deosebită. Ține cont că este foarte aglomerat și mulți turiști se îngrămădesc să își facă poze aici. În preajma podului se află numeroase restaurante la care poți lua masa cu o priveliște superbă, dar sunt destul de scumpe.
Casino di Venezia
Este cel mai vechi cazinou din lume și a fost inaugurat în 1638. Este localizat într-un palat cu arhitectură renascentistă, realizat sub atenta supraveghere a lui Mauro Codussi. Un loc încărcat de istorie, în care se poate simți luxul la fiecare pas datorită candelabrelor uriașe și a sculpturilor renascentiste. Într-o vreme în care cei mai mulți oameni preferă să joace la ruletă, blackjack sau păcănele online gratis, poate fi o experiență inedită să pătrunzi într-un loc încărcat de atât de multă istorie.
Palatul Dogilor
Acest palat este un simbol al puterii și prosperității Veneției din perioada în care era o republică. A fost reședință și sediul administrativ al dogelui Republicii Veneția. Construit în stil gotic, Palatul Dogilor are trei aripi: una spre Rio de la Canonica, alta cu vedere la lagună și una spre Piața San Marco. Construcția a durat în jur de 150 de ani, de la începutul secolului al XIV-lea.
Puntea Suspinelor
A fost construită în anul 1614 după un proiect al arhitectului Antonio Contino. Leagă Palatul Dogilor de clădirea închisorii palatului. Legenda spune că, înainte să fie trimiși în detenție, infractorii aveau posibilitatea să vadă pentru ultima dată Veneția. Ei suspinau și de aici și numele de Puntea suspinelor. În prezent, locul este una dintre principalele atracții turistice din Veneția, iar cea mai bună priveliște asupra sa o poți avea de pe Ponte della Paglia, podul de pe promenada Riva degli Schiavoni.