Val de cutremure în România! Ce spun seismologii

Publicat: 13 Feb. 2020, 09:35 News
Val de cutremure în România! Ce spun seismologii

În această dimineață, două seisme s-au produs în Moldova, judeţul Vaslui, în decurs de două ore.

Cutremurele au avut magnitudini mici, de 2,1 grade pe scara Richter (la ora 4.34, la o adâncime de 7 kilometri) și de 2,0 grade (la ora 6.31, la adâncimea de 6 kilometri), potrivit datelor Institutului Naţional De Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a făcut un anunț care ar putea speria populația.

Este vorba despre un cutremur destul de mare care va zgudui, cu siguranță, pământul românesc. Gheorghe Mărmureanu susține că România va fi lovită de un seism mai mare decât cel din 1977.

„(Cutremurul – n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, scrie Realitatea.  Seismul va avea între 7.2 – 7.9 grade, ajungând chiar la 8 grade pe scara Richter.

E posibil ca seismul care va veni să fie asemănător cu cel din 1802, când a avut 8 grade pe scara Richter, dar nu a avut nicio victimă. Cutremurul de 8 grade s-a simțit și la Moscova, și la Cairo. La Moscoba, băncile de piatră s-au deplasat pe orizontală.

„Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a mai spus acesta.

 

Publicat: 13 Feb. 2020, 09:35 News
Pe aceeași temă