Vaccinul antigripal. Ce reactii adverse poate avea si cand se face
Vaccinul antigripal. Ce reactii adverse poate avea? Vom afla impreuna in materialul urmator. Gripa este o afectiune grava care, daca nu e tratata corespunzator, se poate agrava. In ultimii ani, 80-90% din decesele cauzate de gripa au avut loc la persoane cu varste de peste 65 de ani.
Cu cat mai multe persoane se vaccineaza, cu atat sunt mai mici sansele ca gripa sa se raspandeasca. Persoanele care racesc des ar trebui sa se vaccineze in fiecare an pentru a se asigura ca nu vor avea complicatii. Vaccinul antigripal se administreaza de la varsta de 6 luni in sus.
Vaccinul antigripal – cine nu se poate vaccina
Copiii mai mici de 6 luni nu se pot vaccina. Sunt prea mici pentru a se imuniza. Persoanele care au alergii severe la vaccin sau orice ingredient din compozitia vaccinului (gelatina, antibiotice etc) nu se pot vaccina.
Persoanele care au alergie la oua, se simt rau in acel moment sau au avut Sindromul Guillain-Barre (o boala severa paralizanta) nu au voie sa se vaccineze.
Vaccinul antigripal – cand se face
Vaccinarea impotriva gripei se face in lunile octombrie si noiembrie, pana in luna ianuarie. Pe scurt, trebuie sa te vaccinezi doar in sezonul rece. Organismul va produce anticorpi abia in a doua saptamana de la vaccinare. De aceea e bine sa te vaccinezi inainte de venirea iernii.
Vaccinul antigripal – cum functioneaza
Este necesar in fiecare an, in sezonul rece. Pentru ca virusii devin mai rezistenti, compozitia vaccinului antigripal se schimba de la an la an, in functie de descoperirile cercetatorilor. Acestea ajuta organismul sa dezvolte anticorpi care lupta impotriva virusilor.
Vaccinurile gripale traditionale (trivalente) sunt facute pentru a oferi protectie impotriva a trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) si un virus gripal B. Exista vaccinuri care protejeaza impotriva a patru virusuri gripale – vaccinuri tetravalente. Ofera protectie impotriva acelorasi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adauga un virus suplimentar B.
Vaccinul antigripal – te mai imbolnavesti?
Da, te poti imbolnavi si totul tine de varsta, starea de sanatate sau tipul de virus care circula in aer. Daca virusurile din vaccin si virusurile gripale care circula in comunitate sunt foarte apropiate, eficacitatea vaccinului este mai mare.
Vaccinul antigripal – faci gripa din cauza lui?
Nu provoaca gripa. Vaccinurile gripale sunt administrate in 2 moduri:
– Cu tulpini gripale inactivate, deci nu sunt infectioase
– Fara niciun virus gripal, cum este cazul vaccinului antigripal recombinant.
Vaccinul antigripal – reactii adverse frecvente
Da, poti avea o serie de reactii adverse din cauza vaccinului antigripal. Acestea sunt usoare si de scurta durata: transpiratii, ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care vaccinul a fost administrat; febra usoara; oboseala; frisoane; greata; dureri de cap; dureri articulare sau dureri musculare.
Vaccinul antigripal – reactii adverse locale
Dupa vaccinare, pot aparea anumite probleme ca: roşeaţă, tumefiere, durere, tendinţa de învineţire, nodul sau zonă dură la locul injectării. Apar pana la 40% dintre cei vaccinat. Simptomele sunt banale si dispar in 1-2 zile, fara tratament.
Vaccinul antigripal – reactii adverse rare
– afectari ale sistemului nervos central
– tumefiere in zona gatului si capului (fata, buze, limba, gat)
– reacţii generalizate pe piele, mâncărimi, urticarie, erupţii trecătoare
– durere severă ascuţită sau pulsatilă de-a lungul unor nervi
– senzaţie de amorţeală şi furnicături la nivelul membrelor
– scădere a numărului de trombocite în sânge (sângerări sau vânătăi)
– vasculită (inflamaţia vaselor de sânge; duce la erupţii trecătoare pe piele, dureri de articulaţii şi probleme ale rinichilor)
– tulburări neurologice: encefalomielita (inflamaţie a sistemului nervos central), nevrita (inflamaţie a nervilor) şi un tip de paralizie denumit Sindrom Guillain-Barre (1 caz la 1 milion de persoane vaccinate).
Sursa: adevarul.ro, reginamaria.ro