Un nou simptom al coronavirusului uimeşte medicii din toată lumea. Ce este „hipoxia fericită” și cum se manifestă
Încă nu s-au descoperit toate datele necesare pentru a combate noul coronavirus. Specialiştii studiază toate simptomele, iar în fiecare zi aceştia descoperă lucruri noi. Recent, experţii au rămas uimiţi după ce au reuşit să scoată la iveală o altă manifestare a virusului.
Studiind minuțios toate simptomele COVID-19, experții au descoperit un alt simptom ce poartă denumirea de „hipoxia fericită”. Pacinții care suferă de această afecţiune sau de „hipoxie tăcută” se comportă ca și când nu ar avea absolut nicio problemă, dar nivelul de oxigen din țesuturile lor este foarte mic, motiv pentru care și radiografiile lor indică leziuni severe.
„Acești pacienți au prezentat unele simptome COVID-19 timp de două până la șapte zile înainte de a se prezenta la spital, plângându-se de o strângere bruscă a pieptului sau de incapacitatea de a respira adânc”, a declarat Richard Levitan, medic la cameră de urgență de aproximativ 30 de ani.
Ceea ce i-a șocat pe medicii cu privire la acest simptom ar fi că după nivelul extrem de scăzut de oxigen din țesuturile lor, ei ar trebui să fie în stare de comă sau, cel puțin, într-o accentuată stare de disconfort, potrivit digi24.ro.
Specialistul a observat că pacienții cu acest simptom dur se prezintă la urgență cu un nivel de oxigen în țesuturi de sub 50%. Ceea ce ar însemna că ar fi trebuit să fie incoerenți sau chiar inconștienți. Saturația normală cu oxigen este între 95% și 100% și orice valoarea sub 90% este catalogată drept anormală.
Pacienții care se confruntă cu acest simptom explică faptul că se simțeau mai obosiți și că respirau mai greu.
Medicii sunt de părere că boala se manifestă diferit la fiecare individ, spre exemplu alți pacienți ar putea experimenta simptome precum febră sau diaree.
„Imaginați-vă că aveți un pahar plin de aer și, brusc, acel pahar se înjumătățește. În mod natural, corpul se va strădui să compenseze cantitatea lipsă de aer și va induce o respirație de două ori mai rapidă’, explică dr. Cedric Rutland, purtător de cuvânt la Asociația Pulmonară Americană.