Un medic din Timișoara avertizează: ”Valul 2 va fi ”un tsunami”
Managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, trage un semnal de alarmă în privința situației cazurilor de infectare cu Covid-19 în România.
Cadrul medical nu are vești bune pentru români. Acesta este de părere că, la toamnă, ”ne așteptăm la un tsunami”, daacă autoritățile nu vor lua măsuri împotriva celor care sunt împotriva regulilor sanitare de protecție.
Totodată, medicul a mai explicat faptul că, la Timișoara, asistăm la o creștere ”incredibilă” a cazurilor de infectare cu Covid-19 și că Terapia Intensivă este plină.
”Cert este că severitatea cazurilor este în creștere incredibilă și ne așteptăm la ce este mai rău. Terapia intensivă este plină în acest moment, avem în fiecare zi o medie de 2 decese, ținând cont că avem 6 locuri”, a spus managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara la Digi 24.
Întrebat la ce se așteaptă în perioada următoare, medicul a răspuns tranșant: la ”un tsunami”.
”La un tsunami, efectiv, valul 2. Deci valul 1 o să fie o replică palidă a valului 2, o să vedeți. Și dacă în septembrie octombrie o să înceapă și gripa și nu se va termina cu nebunelile astea, cu antivacciniștii și restul, o să avem ca în Italia. Același scenariu”, a mai spus el.
În opinia doctorului Cristian Oancea, ”cei care promovează teoriile conspiraționiste trebuie să plătească.”
”În primul rând trebuie să ne ajutăm noi, trebuie să fim responsabili, și cei care promovează teoriile conspiraționiste trebuie să plătească, sub o formă sau alta. În al doilea rând, trebuie să găsim resursa umană în acest moment, pentru că aici suntem foarte deficitari, în toată țara, de terapie intensivă”, a mai spus el.
Terapia care ar grăbi vindecarea pacienți infectați cu noul coronavirus
Este vorba despre radioterapie, un factor care ar favoriza vindecarea persoanelor care sunt bolnave cu noul coronavirus. Un studiu efectuat de experți au arătat că s-ar vindeca mai repede. La studiu au luat parte 10 pacienți care sufereau de pneumonie. Rezultatele au fost comparate cu cele ale altor persoane care au beneficiat de același tratament ca cele 10 persoane, mai puțin radiațiile. În medie, pacienții care au făcut și radioterapie s-ar fi vindecat mai repede, în trei zile, spre deosebire de ceilalți, care s-au vindecat în 12 zile.
Persoanele care au făcut și radioterapie au avut un risc de 10% să ajungă să folosească ventilarea mecanică, spre deosebire de grupul de control, unde procentul este de 40%. De asemenea, cei 10 pacienți care erau au beneficiat de radioterapie se aflau într-o stare mai gravă decât ceilalți, dar și mai în vârstă.