Un medic din Iași are de plătit peste 200.000 euro daune după ce a ars penisul unui copil

Publicat: 27 Nov. 2019, 13:02 News
Un medic din Iași are de plătit peste 200.000 euro daune după ce a ars penisul unui copil

Medicul Bogdan Savu și Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași au de plătit 216.000 euro daune materiale și morale familiei unui copil mutilat într-o operație făcută în 2008.

În noiembrie 2008, o familie din Iași și-a dus copilul la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași, unde a fost diagnsosticat cu fimoză congentială. A fost recomandată o intervenție chirurgicală, care se realizează prin electrocauterizare.

Însă, în operație, băietelul de doar o lună a fost ars cu electrocauterul. Chirurgul care a intrat în sală a fost trimis în judecată pentru neglijență în serviciu, a fost judecat de magistrații Judecătoriei Iași, iar acum cei de la Curtea de Apel au dat decizia definitivă în cazul său.

Fapta penală s-a prescris încă de când dosarul a ajuns la Judecătoria Iași, astfel că magistrații au judecat latura civilă a acestui dosar.

În motivarea magistraților de la Judecătoria Iași se arată că „pe durata operației, inculpatul (…) a ajustat în mod necorespunzător intensitatea curentului de coagulare/tăiere generat de electrocauter, cu consecința producerii unei arsuri de gr. I-II pe tegumentele feței dorsale a diafizei penine, fiindu-i afectată funcționalitatea organului”.

În urma operației de la Iași, băiatul a avut nevoie de zeci de zile de recuperare și de o intervenție chirurgicală ce a fost făcută la Londra. Însă, copilul va mai avea nevoie și de altele.

În timpul judecății au fost solicitate două expertize medico legale. Potrivit uneia dintre ele „este de presupus că arsura s-a produs ca urmare a neadaptării intensității curentului de coagulare/tăiere generate de electrocauter”.

Conform fișei postului, medicul răspunde și de buna utilizare a aparaturii medicale și de calitatea actului chirurgical.

În fața instanței, medicul a recunoscut că leziunile au fost cauzate de neadaptarea intensității la electrocauter, însă a susținut că „electrocauterul ar fi suferit o defecțiune pe perioada procesului de cauterizare, fiind respectată procedura standard de operare a tehnicii medicale”.

În primă instanță, Judecătoria Iași a decis că medicul, împreună cu spitalul, parte civilă în acest dosar trebuie să plăteească 40.000 euro daune materiale şi 200.000 euro daune morale. Decizia a fost contestată, însă magistrații Curții de Apel Iași au decis să reducă daunele materiale de la 40.000 de euro la 16 000 de euro și au menținut suma de 200.000 de euro ca daune morale.

Astfel, medicul Bogdan Savu și Spitalul de Copii trebuie să achite familiei băiatului 216.000 de euro. Decizia este defintivă.

Publicat: 27 Nov. 2019, 13:02 News
Pe aceeași temă