Tu stii de ce iau femeile numele de familie al barbatului dupa casatorie?! Acum pare doar o traditie, dar provine dintr-un obicei extrem de umilitor pentru femei!
Tu stii de ce iau femeile numele de familie al barbatului dupa casatorie? Toata lumea stie ca dupa casatorie femeile in aproape 100% din cazuri iau numele de familie al barbatului, dar foarte putina lume isi pune intrebarea de unde a pornit aceasta practica devenita acum traditie.
In Romania practica este considerata aproape “obligatorie”, mai ales ca la finalul cununiei civile actele de identitate ale sotilor sunt taiate chiar in fata lor, urmand ca la schimbarea de buletin sotia sa ia numele sotului. Sunt prea putine cazurile in care sotia alege sa mearga mai departe in viata cu numele ei, atunci societatea tinde sa o considere egoista și neimplicata în căsătorie. Această tradiție este atât de bine înrădăcinată în cultura noastră, încât a ajuns să ne modeleze gândirea – pentru multe cupluri posibilitatea ca bărbatul să-și schimbe numele este o opțiune invizibilă. Faptul că un bărbat își păstrează numele după căsătorie pare natural și inevitabil.
Așteptările oamenilor ca femeile să ia numele soțului după căsătorie au apărut încă din secolul al nouălea, în legile Marii Britanii. Potrivit doctrinei vremii, femeile nu aveau o independență legală, ci identitatea lor era dată de soțul lor. La naștere, femeile primeau numele de familie al tatălui, iar atunci când „erau date” spre căsătorie, luau automat numele soțului. Astfel, sintagma „femeia este dată” era folosită la propriu, pentru că, conform acelei perioade, femeile reprezentau o proprietate transferată de la tată la soț și li se interzicea să dețină ele însele proprietăți, potrivit Psychology Today.