Trebuie trecută ora în declarația pe proprie răspundere? Cum să nu îți iei amendă
Declarația pe propria răspundere, pe care cetățenii trebuie să o aibă la ei atunci când ies din casă, a creat multe confuzii. Nu toți oamenii au înțeles ce trebuie să scrie exact și dacă, de exemplu, trebuie să treacă și ora la care părăsesc domiciliul. Iată cum se completează corect declarația, pentru a nu risca o amendă.
Ce trebuie să scriem pe declarația pe proprie răspundere
Săptămâna trecută, președintele României a prelungit cu 30 de zile starea de urgență, ceea ce înseamnă că cetățenii trebuie să aibă în continuare cu ei declarațiile pe proprie răspundere, atunci când ies din casă. Una din întrebările la care mulți români au căutat răspuns este dacă trebuie trecută și ora pe respectiva declarație. Autoritățile au spus clar că nu este obligatoriu acest lucru.
Astfel, declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă obligatoriu doar următoarele informații: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, locul sau locurile și motivul deplasării, data și semnătura. Cetățenii trebuie să știe că semnătura trebuie să fie neapărat olografă, adică scrisă de mână. Inițial, exista și varianta prin care românii puteau completa declarația pe proprie răspundere online și puteau folosi o semnătură electronică.
Ulterior, s-a decis ca semnătura olografă să fie singura valabilă, chiar dacă declarația este completată în rest în formularul online, disponibil pe site-ul sts.ro. Această decizie a fost luată pentru că persoanele fizice pot avea drept de semnătură electronică doar dacă îndeplinesc anumite condiții, prevăzute în Legea 455/2001.
O altă informație utilă este aceea că adresa locuinței nu trebuie să corespundă neapărat cu cea din buletin. Puteți trece adresa la care locuiți în momentul de față. De fiecare dată când părăsiți domiciliul, trebuie să aveți la dumneavoastră actul de identitate.
Cum se procedează cu adeverința de la angajator
Persoanele care sunt nevoite să meargă la muncă în această perioadă au nevoie de adeverință de la angajator. Aceasta trebuie să conțină, pe lângă datele angajatului, și alte câteva informații care vor fi completate de către angajator. Astfel, pe adeverință trebuie să fie trecut faptul că prezența angajatului la locul de muncă este esențială pentru respectiva companie și că acesta nu poate să lucreze de acasă.
În plus, trebuie completat și traseul pe care angajatul îl va urma pentru a ajunge la muncă, dar și mijlocul sau mijloacele de deplasare. Diferența față de declarația pe proprie răspundere este că adeverința de la angajator nu se va completa în fiecare zi. Astfel, angajatorul va trece o perioadă de timp în care adeverința este valabilă.
De menționat este și faptul că dacă aveți adeverința de la angajator, nu trebuie să mai completați și declarația pe proprie răspundere atunci când mergeți la muncă.