Traditii in a doua zi de Paste. Trebuie neaparat sa faci aceste lucruri
Traditii in a doua zi de Paste. Pentru ca si in aceasta zi trebuie respectate anumite traditii si obiceiuri ramase din timpuri vechi. Insa nu multe persoane stiu despre ele.
Multe persoane au uitat ca in a doua zi de Paste trebuie respectate anumite obiceiuri, sau pur si simplu nu au stiut de existenta acestora. Insa in unele zone ale tarii se respecta cu sfintenie.
Traditii in a doua zi de Paste
Lunea alba
A doua zi de paste din Saptamana Luminata poarta denumirea de Lunea Alba, fiind ziua in care se deschid portile raiului si ale iertarii divine. Se spune ca orice persoana care moara in Lunea Alba nu mai trece prin Judecata de Apoi.
In plus, in aceasta zi, se stropeste casa cu agheazma si se da de baut la rude. In unele zone chiar se merge cu obiceiul „udatului”.
Umblarea cu pasca
A doua zi de Paste se numeste si „umblarea cu pasca”, pentru ca trebuie vizitate rudele pentru a duce vestea Invierii lui Iisus. Finii trebuie sa se duca in vizita la nasi cu pasca, oua rosii si colaci.
Nasii, la randul lor, trebuie sa-i primeasca cum se cuvine pe fini si sa-i ospateze. In trecut, cu totii mergeau impreuna la hora satului pentru a sarbatori. De asemenea, copiii trebuie sa-si viziteze parintii.
Stropirea cu apa
Este o alta traditie importanta din a doua zi de Paste. Povestea are la baza o fata evreica care a lesinat la auzul vestii invierii lui Hristos, si a fost readusa in simturi de cativa tineri care au stropit-o cu apa.
Insa in Transilvania fetele tinere sunt stropite cu parfum de baieti imbracati in haine traditionale. In schimb, fetele trebuie sa dea de baut baietilor si sa le ofere mici daruri.
Nu se citeste Psaltirea
In a doua zi de Paste preotii nu trebuie sa citeasca Psaltirea in aceasta zi, si nici in urmatoarele zile ale saptamanii. In plus, pana in ziua Rusaliilor credinciosii nu au voie sa faca matanii in biserica.
Slujbele vor fi diferite atat in a doua zi de Paste, cat si in restul saptamanii.