Telefonul poate lua locul etilotestului? Cum poate detecta starea de ebrietate

28 01. 2021, 15:14

Un medic de la universitatea din Stanford a testat dacă telefonul poate detecta starea de ebrietate. 22 de aduţi au consumat alcool timp de 7 ore şi au fost supuşi unui test de echilibristică. Concluziile studiului au arătat faptul că smartphone-ul a constatat starea de ebrietate a adultului.

Doctorul Suffoletto de la secţia de medicină şi energie din cadrul Universităţii Stanford a fost în spatele studiului. Procedura a fost simplă. 22 de adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 43 de ani au primit câte un mix de cocktailuri. O dată la 60 de minute au trebuit să meargă cu telefonul lipit de spate. Totul a continuat pentru 7 ore. În timp ce participanţii erau supuşi testului, telefonul măsura accelerarea paşilor, dar şi felul cum aceştia îi executau. În 90% din cazuri, concluzia a fost că participanţii aveau o alcoolemie cu mult peste medie pe baza schimbărilor de mers.

În viitor, telefonul ar putea să fie „antrenat” să detecteze automat asemenea situaţii. Astfel, ar putea să împiedice persoanele inconştiente care se urcă la volan când nu ar trebui. Exact acest lucru l-a motivat pe doctorul Suffoletto. El şi-a pierdut un prieten într-un accident de maşină cauzat de consumul de alcool. De 10 ani testează intervenţiile digitale care să prevină accidentele cauzate de alcool.

Ce amendă primesc șoferii care sunt prinși sub influența băuturilor alcoolice la volan

Codul Rutier aflat în prezent în vigoare prevede că toţi şoferii depistaţi cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat să primească suspendarea permisului timp de şase luni şi o amendă care poate varia de la 21 la 50 de puncte.

Mai mult, dacă depăşiţi această limită, încep şi problemele penale. Astfel, dacă  alcoolemia este mai mare de 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat şoferii riscă între unu şi cinci ani de închisoare sau pot primi o amendă penală usturătoare.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao