Stii vorba romaneasca „boala lui Calache”? Ce inseamna, de fapt, expresia si de unde provine VIDEO

Publicat: 24 mai 2019, 18:01 Autor: madalina m. Life

Expresia e una care le-a dat batai de cap, in special istoricilor si lingvistilor de la noi din tara. Vorba romaneasca e cunoscuta de toata lumea, insa putini stiu chiar ce inseamna.

Chit ca fiecare dintre noi a auzit macar o singura data de „boala lui Calache”, nu multi stiu de unde provine. E o expresie care dateaza din vremuri vechi, pentru ca pe seama acestor vorbe au aparut si povesti, anecdote sau chiar bancuri!

Vorba provine din folclor si a primit de curand si o noua explicatie, noteaza cei de la adevarul.ro. Mai mult, tratamentele de medicina nu pomenesc absolut nimic despre existenta unei astfel de boli. Nici alte lucrari de specialitate nu aduc vreo explicatie acestei presupuse boli.

Ce inseamna expresia romaneasca „boala lui Calache”?

Stii vorba romaneasca boala lui Calache

Cei dornici de aflarea originii expresiei romanesti au descoperit ca undeva un lume chiar exista un sindrom ce poarta denumirea de „Kalalaki”. Problema medicala se manifesta prin faptul ca bolnavii dorm zile in sir, fara sa se poata trezi. Misofonia, boala pe care e posibil sa o ai si tu, fara sa stii

Ca orice legenda, si cea de la care a pornit expresia „boala lui Calachi” pare sa aiba o samanta de adevar. Povestea spune ca o astfel de boala ar fi pornit cu foarte mult timp in urma. Mai exact, prin secolul XVII, cand ar fi existat un hangiu pe nume Mihalache.

Acesta s-a imbogatit de pe urma afacerii sale si avea in sange darul negustoriei. Era pe placul boierilor care ii treceau pragul si ramaneau peste noapte la hanul sau. Mihalache a reusit sa devina la randul sau boier si si-a construit un conac. A avut doi fii, printre care si Calache. Era favoritul tatalui sau, insa era renumit pentru ca nu ridica nici macar un singur pai de pe jos. In schimb, „printisorul Calache” avea ca slabiciuni mancatul, bautura si dormitul.

Video despre viata lui Calache

Cand a avut sansa sa isi dovedeasca abilitatile laudate de tatal sau, Calache nu s-a prezentat la indatorire. De aceea, a devenit o vorba auzita frecvent despre „boala lui Calache”, cand boierii petreceau zile in sir. Asadar, vorba romaneasca se poate traduce in prezent prin descrierea faptului ca cineva este lenes.

Oamenii de stiinta au bagat un smartphone intr-un blender!

 

Publicat: 24 mai 2019, 18:01 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă