Starea de alertă: câți oameni au voie să participe la botez, cununie civilă şi religioasă sau nuntă

22 02. 2021, 11:54

Starea de alertă a fost prelungită în România până la jumătatea lunii martie a anului 2021. Câți oameni au voie să participe la botez, cununie civilă şi religioasă sau nuntă?

Multe persoane și-au anulat evenimentele din viața lor pentru anul 2021, căci anul 2020 a fost un ”haos general” din cauza pandemiei, spun specialiștii. Acum, mulți oameni se întreabă care este numărul de persoane care au voie să participe la diferite evenimente, precum nunta, botez, cununie civilă, dar și cununie religioasă. În starea de alertă, însă, petrecerile private, botezurile și nunțile sunt interzise.

S-a propus “menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente”, ceea ce înseamnă că oamenii nu vor petrecere nici acum, arată BZI.ro.

Pe de altă parte, în starea de alertă s-a propus ca slujbele colective și activitatea cultelor religioase să se desfășoare ”în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, afirmă că ”ceremoniile religioase precum botezul și cununia de la biserică nu intră în această categorie, pentru că există reguli speciale, iar acestea se pot desfășura în prezența a cel mult 16 persoane”.

Ritualul botezului, schimbat

O veste pentru români, după tragedia care a avut loc în Suceava, unde un bebeluș a murit, după ce a fost botezat. Se schimbă ritualul botezului, iar prima care a luat măsuri este Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

O tragedie a avut loc în Suceava la finalul lunii ianuarie a acestui an. Un bebeluș a ajuns la spital, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Suceava, în stop cardio-respirator, după ce ar fi fost scufundat cu totul în cristelniță, la botez. Ulterior, bebelușul a decedat, din păcate.

După tragedia care a avut loc în Suceava, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a luat o decizie în această privință. Tehnica botezului se schimbă, anunțul fiind făcut de ÎPS Calinic, în cursul zilei de vineri, 12 februarie. Concret, preoţii nou hirotoniţi vor solicita sprijinul unui preot cu experienţă clericală cu care vor oficia Taina Sfântului Botez.

„Pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni, 8 februarie”, a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, potrivit adevarul.ro.

Sursă foto: Pixabay