Sos de rosii delicios. 10 retete pe care trebuie sa le stii! Cat de simplu si rapid se prepara

de: D. C.
18 06. 2018, 15:36

Daca vrei ceva simplu si extrem de delicios, nu ezita sa incerci sa prepari acest sos de rosii. Aceste retete de sos de rosii sunt bune la orice. Il puteti pune la orice preparat. De la pizza, paste, lasagna, la supa de rosii sau alte delicii.

Vara trebuie neaparat sa profitam de rosiile romanesti bune si coapte, mai ales ca acestea sunt bio, dulci si zemoase. Iata 10 retete pe care trebuie sa le stii neaparat.

Retete de sos de rosii, in functie de felul de mancare

Sos de rosii cu usturoi: ingrediente si mod de preparare

  • 2 capatani de usturoi uscat
  • 5 rosii

Rosiile si capatanile de usturoi se invelesc in folie si se coc pe gratar. Dupa ce s-au copt, se cojesc rosiile de pielite si usturoiul de coaja, se piseaza, se amesteca bine cu putin ulei de masline si se condimenteaza dupa gust.

Retete de sos de rosii, in functie de felul de mancare

Sos de rosii pentru pizza: ingrediente si mod de preparare

  • jumatate de kg rosii proaspete sau o conserva de rosii intregi
  • 50 ml ulei de masline
  • 2 linguri de zahar
  • jumatate de lingurita oregano uscat
  • sare, piper dupa gust

In 2 litri de apa care fierbe, oparim rosiile (1 minut) ca sa le putem decoji usor. Decojim rosiile, le tocam marunt si le punem intr-o oala cu uleiul de masline, la fiert. Condimentam cu sare, piper, oregano si zahar.  Lasam la fiert 15-20 minute pana cand compozitia scade si se ingroasa. Se lasa la racit si il putem folosit la pizza.

Retete de sos de rosii, in functie de felul de mancare

Sos de rosii pentru friptura: ingrediente si mod de preparare

  • o ceapa medie
  • 500 de suc de rosii sau bulion
  • cativa catei de usturoi (dupa gust)
  • o foaie de dafin, sare, piper, ulei, apa

Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Se pune la calit in ulei la foc moderat. Dupa ce se inmoaie putin, se adauga sucul de rosii si un pahar de apa. Se lasa sa fiarba la foc domol, acoperit, pana scade – aproximativ 20-30 de minute.

Inainte de a inchide focul , se da sare, piper, usturoiul taiat bucatele si foaia de dafin rupta bucatele. Se poate servi ca atare, combinat cu ciuperci, sau peste piure de cartofi, ori pilaf, ca mancare de post, sau se poate folosi ca sos pentru friptura la tava, reteta pe care o veti vedea in zilele urmatoare.

Retete de sos de rosii, in functie de felul de mancare

Sos de rosii pentru paste: ingrediente si mod de preparare

  • 1 cutie rosii in bulion
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura ulei busuioc
  • optional sare, piper

Se pun pastele sa fiarba in apa cu un praf de sare, conform indicatiilor de pe pachet. Intre timp, usturoiul feliat se caleste in ulei doar un pic si apoi se adauga rosiile curatate de pielite si taiate marunt. Se lasa 5 minute pe foc, se pune si sucul in care au stat rosiile si pasta de rosii desfacuta cu putina apa.

Se lasa sosul sa fiarba 10 minute, potrivind gustul de sare si piper. Odata pastele fierte, se scurg bine si se pun imediat in sosul de rosii. Se amesteca prin scuturarea tigaii si se verifica gustul de sare. Se aduc la masa cu busuioc, optional.